Aurinkoenergiaa Extremadurassa

Extremaduran itsehallintoalue sijaitsee maantieteellisessä paitsiossa, Länsi-Espanjassa Madridin ja Lissabonin puolivälissä. Ainoa lentoyhteys Badajozin kaupunkiin löytyy Barcelonasta, mutta muuten maakuntaan on tultava junalla tai maanteitse. Turismia on jonkun verran, mutta kesän kuuma paahde, ja aurinkorantojen puute yhdessä puuttuvien yhteyksien kanssa rajoittavat sitä. Kyseessä on myös muuttotappioalue, josta on perinteisesti muutettu suurempiin kaupunkeihin maakunnan ulkopuolelle paremman toiveentulon […]

Extremaduran itsehallintoalue sijaitsee maantieteellisessä paitsiossa, Länsi-Espanjassa Madridin ja Lissabonin puolivälissä. Ainoa lentoyhteys Badajozin kaupunkiin löytyy Barcelonasta, mutta muuten maakuntaan on tultava junalla tai maanteitse. Turismia on jonkun verran, mutta kesän kuuma paahde, ja aurinkorantojen puute yhdessä puuttuvien yhteyksien kanssa rajoittavat sitä. Kyseessä on myös muuttotappioalue, josta on perinteisesti muutettu suurempiin kaupunkeihin maakunnan ulkopuolelle paremman toiveentulon toivossa. Espanjassa alue on tunnettu erityisesti Serrano-kinkun tuotantoalueena – ”oikea” Serrano-kinkku tuleekin juuri tältä alueelta. Alueen harva asutus ja runsas auringonpaiste tekevät alueesta sitäkin paremman alueen aurinkovoimalle.

 

Korkian aurinkovoimalan ympäristö

Noin tunnin matkan päästä Sevillasta löytyy Zafran pikkukaupunki keskiaikaisine keskustoineen. Zafrasta aukeaa maantie, jota ajamalla kohti Hinojosa de la Vallea läpi vähäkasvustoisen luonnon saavutaan vanhalle maatilalle. Näyttävä, kartanolle suunniteltu puiden kattama kuja johtaa aurinkovoimalalle. Kartanon lisäksi pakettiin kuuluu myös entisaikojen auto, joka voidaan luovuttaa halukkaalle noutajalle!

Alueella on muitakin laitoksia, joista toinen löytyy aivan naapurista. Vanhanaikaista, 2-akselista seurantateknologiaa käyttävä naapurilaitos on vaikuttavan näköinen, mutta sellaisten rakentaminen ei nykyisin ole taloudellisesti mielekästä. Lähistöllä sijaitsee myös Iberdrolan omistama, peräti 500 megawattipiikin (MWp) kapasiteetin laitos. Lähes 1000 hehtaaria kattava laitosalue on niin suuri, että sitä katsellessa näkyy aurinkovoimaa aina horisonttiin asti. Tämän kokoluokan laitos vastaa tuotannoltaan (1 vuodessa) lähes 10 % Olkiluoto 3:n tuotannosta.

Aurinkovoimaloiden ohella alueella on hyvin vähän muita rakennuksia. Tunnelma on kuin Suomen maaseudulla, lehmien ja erityisesti lampaiden parveillessa laitoksen ympäristössä. Jälkimmäisiä näkee ruohonleikkuutehtävissä myös laitoksen sisällä. Kurkiauroja oli näkyvissä keväällä niiden valmistautuessa muuttoon kohti pohjoista. Kesäisin alueella paahtaa päiväsaikaan lähes jatkuva 40 asteen kuumuus, kun taas talviaamuina ollaan lähellä jäätymispistettä.

Itselleni ympäristöstä tulee ennemmin mieleen suomalainen kesämökki kuin espanjalainen kaupunkiympäristö. Tosin ympäristö laajoine ja avarine kenttineen muistuttaa enemmän Pohjanmaata, kuin minulle tutumpaa saaristomökkimiljöötä. Toinen vertailukohta laitoksen ympäristölle on eteläafrikkalainen savanni, sillä keskellä ruohokenttiä näkyy savannimaisesti yksittäisiä puita, joita katsellessa miettii, voisivatko villieläimet asustaa alueella Afrikan tapaan.

Teknisiä tietoja

Aurinkovoimalan keskellä sijaitsee huoltoyhtiön remontoima vanha kartano. Osana laitoksen kehitystyötä huoltoyhtiö remontoi kartanoon omat toimitilansa, mutta myös aurinkovoimayhtiöllämme on siellä oma huoneensa. Huoltoyhtiön jatkuva läsnäolo on tietysti suuri etu, sillä tavanomaisesti huoltoyhtiöt käyvät paikalla vain satunnaisesti. Jatkuva läsnäolo on eduksi paitsi turvallisuuden myös nopean reagoinnin kannalta: Vaurion sattuessa on työaikana aina paikalla miehitystä, mikä nopeuttaa reagointia. Tämä on vastaavan kokoluokan laitoksissa harvinaista. Alueen kuumuus vaikuttaa kesäisin negatiivisesti tuotantoon, sillä nyrkkisääntö on, että paneelien kuumentuessa lämpötilan nousu asteella laskee laitoksen tuotantoa noin 0,5 prosentilla.

Aurinkovoimalan teho on noin 22 MWp ja sen tuotanto noin 45 gigawattituntia vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että sähköntuotanto suhteessa megawattipiikkiin on yli 2000 MWh vuodessa. Parhaillakin alueilla Etelä-Suomessa jäädään alle 1000 MWh tuotannon vuositasolla. Laitoksen korkean tuotannon mahdollistavat edullisen sijainnin lisäksi yksiakselinen auringonkulman seurantajärjestelmä. Laitos hyödyntää tuotantonsa lisäämiseen myös tekoälyä, joka laskee jokaiselle paneelille oikean kallistuskulman, riippuen kellonajasta, toisten paneelien kulmasta sekä maanpinnan pienistä korkeuseroista. Laitos valmistui kesällä 2021, ja se rakennettiin keskellä korona-aikaa.

Olettaen, että keskimääräinen kotitalous Espanjassa kuluttaa noin 10 MWh vuodessa, laitoksen tuotanto vastaa noin 4500 kotitalouden vuotuista sähkönkulutusta.

Sijoituksen vaikuttavuudesta

Hankekehittäjällä on henkilökohtaisista syistä ollut pitkäaikainen intressi luoda työllisyyttä ja hyvinvointia alueelle. Tästä johtuen kehitettiin paitsi itse hanke myös huoltoyhtiö siihen tukeutuen. Ajan myötä tällä on ollut yllättäväkin vaikutus – suurin osa huoltoyhtiön työntekijöistä on vakaan työsuhteen avulla perustanut perheen, mikä itseäni on ilahduttanut erityisesti.

Hanke tekee jatkuvaa yhteistyötä naapuritilojen maanviljelijöiden kanssa, ja aiemmin mainitut lampaat laiduntavat aurinkopuistossamme noin kolme kuukautta vuodessa. Tämä on selvä ”win-win -tilanne”, joka säästää laitoksemme ruohonleikkauskulut ja vastaavasti kolmen kuukauden ruuan maanviljelijän lampailta. Ruohonleikkuussa tasapaino on tärkeää – liian pitkä ruoho lisää ruohikkopalon määrää, liian lyhyt taas saa aikaan eroosiota sekä paneelien tehoa heikentävää pölyä.

Kaupungintalon kanssa tehdään yhteistyötä, jossa heille on tarjottu laitoksen taholta maata kokeelliseen nurmikon istutukseen, jossa erityissiemenillä pyritään parantamaan maaperän laatua ja samalla estämään ruohikkopaloja.

Katsommekin, että pitkäaikainen yhteistyö eri intressitahojen kanssa on meille hyödyksi, jos ja kun joskus syntyy ideoita laitoksen ja sen ympäristön jatkokehitykselle. Leonardo di Caprio, ehkäpä Blood Diamands -elokuvan opetuksien perusteella, on sijoittanut alueella toimivaan yhtiöön, joka hyödyntää aurinkoenergiaa synteettisesti valmistettavien timanttien valmistukseen. Eihän sitä koskaan tiedä!

 

Tomi Tervo työskentelee Korkian kansainvälisten aurinkoenergialiiketoimintojen projektien parissa.