Vuosi 2019 oli aurinkoenergian voimakkain kasvuvuosi Euroopassa sitten vuoden 2010. Viime vuonna aurinkoenergiakapasiteettia rakennettiin EU:ssa enemmän kuin mitään muuta sähköntuotantotekniikkaa ja tuotanto kasvoi yli 100 prosentilla vuoden takaisesta.
Korkia on perustanut uuden aurinkoenergiarahaston, joka sijoittaa aurinkovoimalaitoksiin pääasiassa Espanjassa ja Portugalissa. Aurinkoenergian tuotannon ennustetaan kasvavan globaalisti 34 % vuosittain seuraavien viiden vuoden aikana. Kerromme viisi syytä, miksi aurinkoenergian markkina kasvaa ja kiinnostaa sijoittajia ympäri maailmaa.
1. Aurinkoenergia on tällä hetkellä nopeimmin kasvava sähköntuotantomuoto
Energiantuotannossa uusiutuvista energialähteistä on tulossa valtavirtaa, jota ohjaavat useat markkinasuuntaukset. Ilmastonmuutoksen hallitseminen edellyttää fossiilisten polttoaineiden käytön merkittävää vähentämistä ja energiantuotannon korvaamista vähähiilisillä, uusiutuvilla energiamuodoilla.
Uusiutuvasta energiasta aurinkoenergia on tällä hetkellä maailman nopeimmin kasvava sähköntuotantomuoto. Varovaistenkin ennustusten mukaan aurinkoenergiakapasiteetti kasvaa yli terawattiin vuoteen 2023 mennessä.
Maailman aurinkoenergiamarkkinan kasvuskenaariot (2019-2023)
Lähde: Global Market Outlook for Solar Power 2019, Solar Power Europe
2. Nopea teknologinen kehitys ja aurinkopaneelien hintojen romahdus
Aurinkopaneelien tehokkuus on viime vuosina parantunut huimasti, mutta suurin muutos on tapahtunut valmistuskustannuksissa, joiden voimakas lasku on kiihdyttänyt sijoituksia aurinkoenergiaan. Aurinkopaneelien ja -moduulien hinnat ovat pudonneet rajusti ja ne maksavat noin 90 % vähemmän kuin 10 vuotta sitten. Nopea teknologinen kehitys on johtanut kestävään ja luotettavaan teknologiaan, jonka myötä aurinkovoimalaitokset ovat erittäin pitkäikäisiä. Nykyiset aurinkopaneelit ja komponentit tuottavat sähköä jopa 40 vuotta.
3. Loputon energianlähde ja CO2-vapaa tuotanto
Toisin kuin fossiiliset polttoaineet, auringosta saatava energia ei ole loppumassa lähitulevaisuudessa. Lisäksi, aurinkoenergian tuotanto ei vaadi raaka-aineita tai niiden kuljetusta. Aurinkoenergian hiilijalanjälki, sisältäen myös valmistusprosessin, on hyvin alhainen ja auringosta energiaa on saatavilla koko maailman yhteenlaskettua energiantarvetta enemmän.
4. Positiivinen ympäristövaikutus – sähkömittari ei valehtele
Sijoittajalle aurinkoenergia on vakaan tuoton lisäksi tehokas keino vähentää hiilijalanjälkeä, sillä aurinkoenergian suurin ympäristövaikutus tulee tuotannon syrjäyttämästä fossiilisesta energiasta. Esimerkiksi Korkian nykyiset verkkoon kytketyt aurinkovoimalaitokset Espanjassa ja Chilessä (91 MW) tuottavat sähköä arviolta noin 90 000 kotitaloudelle ja vähentävät 110 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa*. Espanjassa ja Chilessä fossiilisia polttoaineita käyttävän energiantuotannon osuus on kummassakin maassa n. 70–80 % kokonaistuotannosta ja näissä maissa aurinkoenergiahankkeet korvaavat suoraan öljyn, hiilen ja kaasun käyttöä.
5. Pitkäaikaista, vakaata ja ennustettavaa tuottoa
Sijoittajille erityisen houkuttelevaksi aurinkoenergian tekee voimakkaasti kasvava markkina, vaikuttavuus ja vaihtoehtoinen tuotonlähde nykyisessä korkomarkkinassa. Tuotto ei ole merkittävästi suhdanneriippuvaista, jolloin tuotto on myös pidemmällä aikavälillä hyvinkin ennustettavaa.
Tuilla tai raaka-aineiden hinnoilla ei ole vaikutusta Korkia Aurinkoenergiarahaston tuottoon, sillä sähkön myyntihinta on kohdemarkkinoilla markkinahintaista. Aurinkovoimalat tuottavat tasaista, ennustettavaa kassavirtaa heti valmistumisensa jälkeen kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.
Korkia Aurinkoenergiarahasto Ky:n merkintäaika on alkanut ja päättyy 30.4.2020. Rahasto on suunnattu vain ammattimaisille sijoittajille.
Lisätietoja
Jesper Nyberg
Director, Institutional Sales
+358 40 530 1646
jesper.nyberg@korkia.fi
Jussi Lilja
Executive Vice President, Asset Management
+358 50 376 0653
jussi.lilja@korkia.fi
Korkia on perustanut uuden aurinkoenergiarahaston, joka sijoittaa rakennettaviin aurinkovoimalaitoksiin pääasiassa Espanjassa ja Portugalissa. Rahaston tavoitteena on tuottaa sijoittajille tasaista 3-4 %:n vuosittain maksettavaa kassavirtaa ja rahaston tuottotavoite maltillisella riskitasolla on 6-8 % p.a. Korkialla on vahva kansainvälinen aurinkoenergiaosaaminen. Vuonna 2019 solmitut sopimukset nostavat Korkian hallinnoiman aurinkoenergialaitosten kannan tulevina vuosina lähes 500 megawattiin, mikä tekee yhtiöstä Euroopan mittakaavassa merkittävän toimijan. Vertailun vuoksi koko Suomen aurinkoenergiakapasiteetti oli vuoden 2018 lopussa noin 120 MW.
*Laskelmat ovat Korkian omia arvioita, joiden toteutumisesta ei ole takeita.