Ihmiskunnan kamppaillessa ilmastonmuutosta vastaan tukehtuvat hyvät uutiset Amazonin sademetsien savuun. Harva kuitenkaan on tietoinen siitä, että uusiutuva energia on jo monin paikoin halvin sähkön tuotantomuoto. Uusiutuvien energiamuotojen kehitys on ollut viime vuosina huimaa ja Chile näyttää esimerkkiä siitä, miten yllättäväkin markkina voi toimia alan eturintamassa.

Kansainvälisen uusiutuvan energian järjestön IRENA:n Uusiutuvan energian tuotantokustannukset vuonna 2018 –raportin mukaan uusiutuva energia on jo halvin sähkön tuotantomuoto monissa osissa maailmaa. Myös Suomessa on päädytty vastaaviin tuloksiin. Esimerkiksi Lappeenrannan teknillisen yliopiston vuonna 2017 tekemässä tutkimuksessa maalle rakennettu tuulivoima oli ensimmäistä kertaa edullisin kotimainen sähkön tuotantotapa sähkön tuotantokustannusvertailussa.

Tänä vuonna espanjalainen Solarpack Corp voitti huutokaupan, jossa 123 megawattia sähköä myytiin Chilessä Granja Solan aurinkopuistossa ennätysalhaiseen 29,10 USD/MWh hintaan. Tämä rikkoi edeltävän ennätyksen, jota hallitsi Dubain Electricity and Water Authority (DEWA).

”Mielikuva siitä, että halvinta sähköä tuotettaisiin edelleen hiili- tai ydinvoimalla ei pidä enää paikkaansa.”

Käytännössä aurinkoenergiateknologian voimakas kehitys on johtanut tilanteeseen, jossa aurinkovoima on halvin sähköenergian tuottamistapa niin kutsutulla aurinkovyöhykkeellä, jossa myös maailman runsasväestöisimmät maat sijaitsevat. Tästä syystä uutta aurinkoenergiakapasiteettia rakennetaan globaalisti enemmän kuin mitään muita energiatuotantotapoja. Chile on tästä hyvä esimerkki.

 

Latinalaisen Amerikan ”helmi” Chile toimii globaalina suunnannäyttäjänä uusiutuvassa energiassa

Maantieteellisesti Chile on runsaan auringonpaisteen ja merellisen sekä vähäsateisen ilmaston myötä yksi maailman parhaita maita aurinkoenergian tuotantoa ajatellen. Lisäksi Chilen alueellisesti alhainen inflaatio ja muutenkin vakaat olot ovat mahdollistaneet taloudellisen kasvun.

”Chilessä sama aurinkopaneeli tuottaakin jopa 3 kertaa enemmän energiaa vuodessa kuin vastaava paneeli Suomessa.”

Chilestä tekee poikkeuksellisen myös se, että maa tuottaa yhteensä noin kolme neljäsosaa kaikesta käyttämästään energiasta uusiutuvilla energioilla. Aurinkovoiman osuus sähköntuotannosta on Chilessä maailman viidenneksi korkein, noin 7,1 % kaikesta energiantuotannosta vuonna 2018[1] ja sen arvioidaan nousevan 9,4 %:iin vuonna 2019[2]. Vuoden 2018 lopussa Chilessä aurinkoenergiakapasiteettia on valmiina noin 2.100 MW verran[3]. Suomessa vuoden 2018 lopussa aurinkoenergiakapasiteetin on arvioitu olevan n. 140 MW:a.

 

Mikä sitten Chilen mallissa houkuttelee sijoittajia?

Aurinkovoimalla tuotetun sähkön laskevasta hinnasta huolimatta aurinkoenergiaan sijoittaminen on kannattavaa liiketoimintaa, sillä aurinkopuistojen rakentamisesta on tullut entistä halvempaa komponenttien integraation myötä. Lisäksi Chile sijaitsee aurinkovyöhykkeellä, mikä tarkoittaa, että voimakkaasta auringonsäteilystä johtuen jokainen aurinkopaneeli tuottaa Chilessä jopa kolme kertaa enemmän kuin vastaava paneeli Suomessa.

Sijoittajan kannalta keskisuurten, alle 9 megawatin kokoistenteollisten laitosten riskiä laskee Chilen PMGD -hinnoittelumalli (Pequeños Medios de Generación), jossa sähkön hinta muodostuu spot-hintaennusteen, uuden kapasiteetin rajakustannushinnan ja toteutuneen myyntihinnan (sekä kiinteä- että markkinahintaiset) funktiona. Sijoittajan valuuttariskien kannalta Chile on myös turvallinen, sillä energiantuotantoon liittyvät prosessit, laitosten rakentamisesta sähkön myyntiin ja laitosten huoltoon, tapahtuu USD-pohjaisesti.

Hintamekanismi tuo sijoittajalle vakautta ja ennakoitavuutta. Sähkön myyntihinnan ennustetaan nyt olevan keskimäärin noin 64 dollaria megawattitunnilta. Chilen markkinalla projektitason IRR-tuotto verojen jälkeen onkin noin 7-8 % vuodessa, mikä houkuttelee sijoittajia korkomarkkinan nykytilanteessa.

 

Aurinkoenergiantuotanto Chilessä kiinnostaa globaalisti

Chilen aurinkoenergiatuotannosta on kehittymässä merkittävä kohde kansainvälisille infrastruktuurisijoittajille hyvän riski-/tuotto –suhteen vuoksi. Dollaripohjaisuus sekä käytössä oleva PMGD-hinnoittelujärjestelmä antaa myös sijoittajille riittävän varmuuden aurinkovoimasijoituksien pitkäaikaisista ja ennustettavista tuotoista.

Kilpailu hyvistä aurinkovoimalahankkeista on globaalisti kovaa ja isojen kansainvälisten infrastruktuurisijoittajien katseet ovatkin nyt kääntyneet Chileen.

 

Lähteet

[1] www.iea-pvps.org
[2] https://renewablesnow.com/news/solar-to-push-gas-out-of-chiles-top-3-power-sources-in-2019-638831/
[3] www.irena.org

Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.