Brexit- shokki haihtui nopeasti markkinoilta heinäkuun aikana. Heinäkuussa osakemarkkinoiden tuotot maailmalla nousivat tämän vuoden parhaimmistoon. Euroopassa laaja osakeindeksi Stoxx 600 nousi brexit-äänestyksen jälkeisen 11 % laskun jälkeen lähes samoille tasoille kuin ennen äänestystä.  Heinäkuussa nousua kertyi 3,6 %. Euroopan osakemarkkinat ovat sahailleet edestakaisin koko alkuvuoden ja ne ovat nyt tammikuun 2016 lopun tasoilla. Brexitin jälkeen pitkät korot laskivat Euroopassa voimakkaasti. Saksan 10 vuoden korko laski kaikkien aikojen alhaisimille tasoille, kun sen tuotto kävi -0,2 % :ssa.

Euroopassa, Britannia pois lukien, julkaistuihin talouden luottamuslukuihin Brexitillä ei ole ollut vaikutusta. EU- alueen ostopäällikköindeksi pysyi lähes samalla tasolla 52,9 pisteessä, mikä osoittaa Euroopan talouden aktiviteetin olevan kasvussa. Saksassa julkaistu talouselämän luottamusta kuvaava Ifo-indeksi pysyi myös samoilla tasoilla ja oli jopa parempi kuin ennusteet antoivat odottaa.

Heinäkuussa sijoittajien kiinnostuksen ja ehkä huolen aiheena olivat 50 suurimman pankin stressitestit, jossa syynättiin pankkien taseiden kestävyyttä huonontuneissa markkinaolosuhteissa. Pahimmat pelot kaikkosivat, sillä pankit pärjäsivät testeissä pääsääntöisesti hyvin, lukuunottamatta muutamaa italialaista pankkia. Pankkisektori on ollut Italiassa ongelmissa. Huonojen lainojen määrä koko lainakannasta on noussut lähes 17 %: iin.

Yhdysvalloissa S&P 500 osakeindeksi nousi 3,6 % ja paljon teknologiaosakkeita sisältävä Nasdaq-osakeindeksi nousi peräti 6,6 % euroissa laskettuna. Molemmat osakeindeksit ovat nyt kaikkien aikojen korkeimmissa arvoissaan. Meneillään oleva yritysten tuloskausi on edennyt myönteisissä merkeissä. Varsinkin teknologiayritysten tulokset ovat yllättäneet positiivisesti.

Heinäkuun lopulla julkaistu toisen neljänneksen BKT-luku oli pettymys, sillä talous oli vain 1,2 % kasvussa. Osa odotettua heikommasta kasvusta selittyy varastojen purkamisesta. Kolmannen neljänneksen kasvun odotetaan olevan taas hyvällä tasolla.

Työllisyystilanne on jo Yhdysvalloissa kohtuullisen kireä. Työpaikkoja syntyi heinäkuussa taas selvästi ennakoitua enemmän (287 000) ja työttömyysaste on alle 5 %. Yhdysvaltojen keskuspankin FED:in korkopäätöstä arvuutellessa kireä työllisyystilanne antaisi aihetta koronnostoon jopa jo syyskuussa, mutta ennustettua heikompi bkt:n kasvu on siirtänyt mahdollisen koronnoston todennäköisyyttä loppuvuoteen.

Japanin osakemarkkinat olivat heinäkuussa 6,4 % nousussa. Suurta elvytyspakettia odotellaan syyskuulle. Kehittyvistä markkinoista Brasilian 8,4 % ja Intian 4,6 % nousut olivat kärjessä.

Lukuvinkkejä
Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.