Brexitin puolesta äänestettiin torstaina selvin numeroin. Äänestyksen seurauksena markkinat tulivat perjantaina voimakkaasti alas Euroopassa ja Japanissa. Laaja Eurooppa-indeksi laski 7 % ja Japanin Nikkei lähes 8 %.  Lasku oli raju, muttei paniikinomainen.

Valuuttamarkkinoilla Englannin punta rysähti alimmilleen yli 30 vuoteen ja Yhdysvaltain dollari lähti vahvistumaan. Suuri liike nähtiin myös eurossa, kun se heikkeni lähes 3 % dollaria vastaan. Korkomarkkinoilla turvasatamakysyntä laskee pitkiä korkoja. Saksan 10 vuoden valtionlainan korko on jo selvästi negatiivinen.  Tänään maanantaina osakkeiden kurssilasku Euroopassa on jatkunut, mutta Aasiassa kurssit kääntyivät jo nousuun.

Tilanne on nyt Britanniassa lievästi sanottuna sekava. Kansanäänestyksen tulos eli ero EU:sta tuli Brexit-leirille ikään kuin yllätyksenä, eikä selvää suunnitelmaa jatkosta ole. Pääministeri Cameron ilmoitti eroavansa tehtävistään, eikä hänen seuraajasta ei ole tietoa.  Skotlanti puolestaan haluaa jäädä EU:hun ja se alkoi  valmistella uutta kansanäänestystä erotakseen Isosta-Britanniasta.

Nyt odotetaan Britannian laittavan eropyynnön EU:lle, jotta eroehdoista päästäisiin neuvottelemaan. Eropyyntö saattaa kuitenkin siirtyä syksyyn, vaikka molemmilla osapuolilla on halu päästä mahdollisimman nopeasti sopuun kaupankäynnin ehdoista, jottei vapaa kauppa yhtenäisillä markkinoilla vaarantuisi liikaa. Britannia on merkittävä kauppakumppani EU:lle ja EU Britannialle.

Lukuvinkkejä
Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.