Vuoden yksi tärkeimmistä tapahtumista, Britannian EU-kansanäänestys pidetään tämän viikon torstaina. Tällä hetkellä EU-jäsenyyttä kannattavat ja EU-jäsenyydestä eroamista kannattavat ovat mielipidetiedustelujen mukaan tasatilanteessa. Epävarmoja äänestäjiä on siis vielä kymmenisen prosenttia ja he tulevat olemaan ratkaisevassa roolissa torstaina. EU-kannattajat eli Bremain-leiri on kirinyt viime päivinä, mikä on näkynyt positiivisesti Euroopan osakemarkkinoilla. Osakekurssit ovat maanantaina iltapäivällä lähes 4 % nousussa. Äänestyksen tulokset saadaan juhannusaattoaamuna.

Kävi niin tai näin, hammastahnatuubi on auennut ja keskustelu EU:n nykymuodosta ja koko EU:n tulevaisuudesta tulee jatkumaan kiivaana. Nyt olisi EU:n aika katsoa peiliin, kun sen kansalaisten tyytymättömyys on kasvussa. EU-integraatio ja leviäminen ovat keskeisiä aiheita, joissa kansalaisten mielipiteiden pitäisi tulla enemmän näkyviin. Myös EU-kriitikoiden ääniä kannattaisi ottaa huomioon.

Mahdollisen Brexitin tapahtuessa alkavat neuvottelut taloudellisesta yhteistyöstä. Taloudellisesti ja poliittisesti EU-ero voisi olla Britannialle epäedullinen, mikäli EU haluaisi tehdä Britanniasta varoittavan esimerkin. Liian edullisilla ehdoilla EU-ero ei tule kyseeseen.  Bruttokansantuotteen kasvu tulisi hidastumaan. EU on Britannian tärkein kauppakumppani. Tavaroiden ja palveluiden tulleista vapaa liikkuminen tulisi vaarantumaan merkittävästi ja sitä kautta heikentämään brittiläisten tuotteiden ja palveluiden kilpailukykyä Euroopassa.

Skotlanti, Pohjois-Irlanti ja Wales kannattavat EU:ta. Brexitin toteutuessa Skotlannissa todennäköisesti pidettäisiin jälleen kansanäänestys itsenäistymisestä, jotta EU-ero ei koskisi heitä. Edellisessä skotlantilaisessa kansanäänestyksessä perustana oli, että Englanti on osaa EU:ta.  Äänestys on samalla äänestys Englannin saarivaltion hajoamisesta.

Brexitin toteutuessa moni yritys saattaisi lähteä pois Englannista ja siirtyä Skotlantiin eikä Manner-Europpaan. Skotlanti ottaisi mahdollisesti myös euron käyttöön. Monelle yhdysvaltalaiselle yritykselle olisi helppoa siirtää Euroopan pääkonttorinsa Englannista Skotlantiin, jolloin Skotlanti tulisi hyötymään taloudellisesti Brexitistä.

Lukuvinkkejä
Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.