Työsuhdepyörät ovat sekä työnantajalle että valtiolle erinomainen tapa paitsi tukea työntekijöiden liikkumista ja terveyttä myös lisätä kestäviä liikkumismuotoja. Korkia toteutti tähän markkinarakoon Suomen markkinoilla onnistuneesti iskeneelle Vapaudelle markkina-analyysin, jossa tunnistettiin mahdollisia uusia kiinnostavia markkinoita Euroopassa, joille Vapaus voisi laajentaa toimintaansa tulevaisuudessa. Projekti toteutettiin kesän ja alkusyksyn 2021 aikana.

Vapauden tavoitteena on tehdä merkittävää globaalia muutosta auttamalla työntekijöitä tekemään parempia arjen liikkumisen ratkaisuja. Vapauden palveluja ovat työsuhdepyörät sekä yhteiskäyttöiset ajoneuvot, kuten yhteiskäyttöautot ja -pyörät. Liiketoiminnan perustana ovat kestävän liikkumisen palvelut, joihin liittyvällä asiantuntemuksellaan Vapaus auttaa luomaan parempaa työyhteisökokemusta, säästämään liikkumisen kustannuksissa sekä liikkumaan kestävällä tavalla. Päästöjen ylikompensoinnin ansiosta Vapauden toiminta on hiilinegatiivista.

Korkian projektitiimi tutki syvällisesti tutkimukseen valittujen markkinoiden pyöräilyn trendejä sekä pyörämarkkinaa ja sen kehitysnäkymiä kokonaisuutena. Pyörämarkkinoilla näkyy tällä hetkellä sähköpyörien suosion kasvu. Sähköpyörien lisäksi keskityimme erityisesti työsuhdepyörämarkkinaan ja sen erityispiirteisiin, kuten työsuhdepyörien suosioon, keskihintoihin sekä verotukseen ja mahdollisesti odotettavissa oleviin muutoksiin verokohtelussa.

Pyöräilyn tulevaisuuden näkymiä kirkastettiin lisäksi käymällä läpi tutkimuksessa mukana olleiden maiden pyöräilystrategiat tai vastaavat pyöräilyn edistämiseen liittyvät ohjelmat. Lisäksi tarkasteluun otettiin jo julkaistut tai tulossa olevat lisärahoitukset infrastruktuuriin sekä tuet pyörähankintoihin ja pyöräilyyn.

 

Pyöräilyn suosio on lisääntynyt – työsuhdepyöräilyyn kannattaa panostaa

Korona-aika on lisännyt pyöräilyn suosiota ympäri Eurooppaa. Jottei suosion kasvu loppuisi, satsaavat useat Euroopan maat tällä hetkellä pyöräilyyn sekä infrastruktuurin lisärahoituksella että erilaisten pyörähankintojen tukien muodossa. Työsuhdepyöräilyynkin kannattaa panostaa, sillä se on kyselytutkimusten mukaan lisännyt pyöräilyä: esimerkiksi Iso-Britanniassa kaksi kolmesta ”Cycle to Work” -termillä kutsuttuun järjestelmään osallistuneista työntekijöistä pyöräilee enemmän kuin ennen (muutkin pyöräilevät vähintään saman määrän kuin ennen järjestelmään osallistumista).

”Työsuhdepyörät ovat erinomainen tapa paitsi tukea työntekijöiden liikkumista ja terveyttä myös lisätä kestäviä liikkumismuotoja. Erityisesti korona-ajan herättämän pyöräilyinnostuksen myötä sekä työantajien että valtion kannattaisi panostaa työsuhdepyöräilyyn.”

Projektin osana Korkia loi oman näkemyksensä tutkittujen markkinoiden kiinnostavuudesta ja potentiaalista Vapaudelle markkinahavaintoihin ja -dataan perustuen. Projekti huipentui Korkian projektitiimin ja Vapauden henkilöstön yhteiseen työstöiltapäivään, jossa tulokset käytiin läpi, keskusteltiin keskeisistä löydöksistä sekä pohdittiin kummankin osapuolen näkemyksiä laajentumisesta ja markkinoiden kiinnostavuudesta.

“Korkian tiimi kokosi meille erinomaisen tietopaketin kiinnostavilta markkinoilta tehokkaasti ja vastaten tarpeitamme. Saimme heiltä lisäksi tukea Business Finlandin Market Explorer –rahoituksen hankkimiseksi projektin toteuttamista varten – tämäkin prosessi sujui mutkattomasti”, Vapauden toimitusjohtaja Mikko Ampuja kommentoi hanketta.

 

Lähteet: Cycle to Work Alliance – Future-proofing the Cycle to Work scheme: Unlocking access for all workers. April 2021.

Lukuvinkkejä

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.