Donald Trump on valittu USA:n 45. presidentiksi

Republikaanit saivat enemmistön senaatissa ja edustajainhuoneessa, joten todennäköisesti poliittinen pattitilanne laukeaa kongressin ja presidentin tullessa samasta puolueesta. Tämä luo mahdollisuuden talouden vahvistamista ajavien hankkeiden läpimenemiselle. Yhdysvaltojen talouteen Trump on luvannut infrastruktuurihankkeita ja verojen alennuksia, jotka ovat Yhdysvaltojen talouden kannalta positiivisia.

Markkinat ovat toipuneet Trumpin valinnan aiheuttamasta alkushokista. Ensireaktiona osakekurssit laskivat voimakkaasti, dollari heikkeni ja korot laskivat. Trumpin pidettyä sovittelevan puheen niin osakkeet, korot kuin USA:n dollarikin ovat elpyneet.

Trump vetosi puheessaan Amerikan yhtenäistymisen puolesta ja painotti, että nyt ruvetaan rakentamaan menestyvää taloutta. Vaalien revittyä kansaa ja poliittista kenttää tärkein kysymys onkin, kuinka hyvin Trump kykenee yhteistyöhön tärkeimpien sidosryhmien, kuten senaatin ja edustajainhuoneen kanssa. Talouden kannalta ratkaisevaa on keitä Trump nimittää tärkeimpiin virkoihin.

Vapaakauppasopimuksien tulevaisuus kysymysmerkki

Maailmantalouden kannalta suuri kysymys on kuinka vapaakaupan käy. Trumpin kantava vaaliteema on ollut, että Yhdysvallat ovat kärsineet nykyisistä sopimuksista kuten NAFTA:sta, vapaakauppasopimuksesta USA:n, Kanadan ja Meksikon välillä.

Nähtäväksi jää, kuinka Trumpin hallinto suhtautuu vapaakauppasopimukseen Aasian maiden kanssa, jota ei ole vielä ratifioitu. Epäselvää on myös, miten EU:n ja USA:n välisen vapaakauppasopimuksen käy.

Lyhyen aikavälin Yhdysvaltojen keskuspankin (FED) rahapolitiikkaan vaikuttaa se, kuinka pitkäaikaiseksi kohonnut markkinaheilunta jää. Mikäli markkinat rauhoittuvat pian, joulukuussa todennäköisesti nähdään koronnosto. Tähän asti markkinoilla koronnostoa on pidetty lähes varmana.

Tästä alkaa Trumpin kuherruskuukausi USA:n seuraavana presidenttinä. Trumpin seuraavia liikkeitä seurataan markkinoilla tarkasti. Epävarmuus tulee pysymään korkealla, mutta näemme tilanteen enemmän mahdollisuutena lisätä salkkujen osakepainoa.

Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.