Energiansäästö on aloitettava Suomessa – mutta tarvitsemme myös teollisuuden panosta

Sähkön, kaasun, öljyn, kaukolämmön ja muunkin energian hinta on noussut ennätysmäisen korkealle Venäjän aloittaman sodan johdosta. Helsingin Sanomien artikkelissa ja pääkirjoituksessa erityisesti kotitalouksia kannustettiin EU-maiden yhteisen kannanoton jälkeen säästämään sähköä. EU-alue on kuitenkin energiankäytöltään erilainen. Tästä syystä merkittävimmät energian- ja sähkön säästöpotentiaalitkin ovat maakohtaisia. Kuten alla olevasta Eurostatin huhtikuun 2022 tilastosta näkyy, Suomi poikkeaa EU:n […]

Sähkön, kaasun, öljyn, kaukolämmön ja muunkin energian hinta on noussut ennätysmäisen korkealle Venäjän aloittaman sodan johdosta. Helsingin Sanomien artikkelissa ja pääkirjoituksessa erityisesti kotitalouksia kannustettiin EU-maiden yhteisen kannanoton jälkeen säästämään sähköä.

EU-alue on kuitenkin energiankäytöltään erilainen. Tästä syystä merkittävimmät energian- ja sähkön säästöpotentiaalitkin ovat maakohtaisia. Kuten alla olevasta Eurostatin huhtikuun 2022 tilastosta näkyy, Suomi poikkeaa EU:n keskiarvosta suuren teollisuuden energian käyttöosuutensa osalta. EU:ssa teollisuus käyttää kaikesta energiasta noin 26 %:a kun Suomessa osuus on 44 %:a. Suomessa on mahdollisuus energian käytön tehostamiseen teollisuuden energiatehokkuuden parannuksien kautta.

 

Kuvan lähde: Eurostat, Energy Balance Sheets April 14th 2022

Käytännön esimerkkinä voidaan käyttää esimerkiksi teollisuuspumppuja. Teollisuuspumput kuluttavat maailmanlaajuisesti karkeasti viidesosan teollisuuden ja kymmenesosan koko maailman sähköenergiasta (Motiva 2011, 5.). Digitalisoituminen, innovaatiot sekä uudet palvelustrategiat tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia pumppujen käytön tehostamiseen ja näin sähkönkulutuksen merkittävään vähentämiseen. Merkitys on todennäköisesti suurempi kuin esimerkiksi kotitalouksien sisälämpötilan asteen tai kahden laskemisella. Teollisuudessa mahdollisia säästökohteita on yksinkertaisesti enemmän. Nykyisillä energian hinnoilla niiden hyödyntäminen on teollisuudenkin edun mukaista.

Julkinen keskustelu ja energiansäästötalkoista uutisointi on painottunut pääasiassa kotitalouksien rooliin. Syksylle povataan historiallista energiansäästökampanjaa, jossa kuluttajille jaetaan vinkkejä huoneilman lämpötilaan ja lämpimän veden käytön vähentämiseen. Porkkanaa on tarjolla sekä kotitalouksille että teollisuudelle, sillä säästötoimet näkyvät kuluttajan kukkarossa ja teollisuuden kustannuksissa. Kotitalouksien kannattaa miettiä ja säästää energian käyttöään, mutta energiansäästötalkoisiin tarvitaan myös teollisuuden panosta, jotta ensi talvena Suomessa energiakulutuksessa nähdään merkittävää laskua.

 

Lähteet:

Brunner C. ja Waide P.: Energy-efficiency policy opportunities for electric motor-driven systems, 2011.