EU on tukenut unionin talousalueen siirtymää kohti vähähiilisyyttä vuosikymmeniä. Puolitoista vuotta sitten EU:n komissio julkaisi mittavan ja kunnianhimoisen kehitysohjelman nimeltään EU Green Deal. Samalla luvattiin kohdentaa jopa 1 000 miljardia euroa julkista EU-rahoitusta vihreän siirtymän edistämiseksi. Melkein heti julkaisun jälkeen maailmalla alkoi levitä virus, joka levisi globaaliksi pandemiaksi ja sekoitti EU:n suuren kehitysohjelman. Missä ovat EU:n lupaamat 1 000 miljardia euroa?
Julkisuudessa mediatilan ovat viimeisen puolentoista vuoden aikana vieneet koronauutiset, mutta EU Green Dealia on myös edistetty koronan varjossa. Tänä kesänä komissio julkaisi mittavan ja laajan Fit For 55 -paketin ja myös EU:n taksonomiasta on vihdoin saatu konkreettista ohjeistusta. Tänä syksynä tulee vielä monia merkittäviä komission ehdotuksia vihreän siirtymän edistämiseksi. EU:n koronaelvytystuesta, eli RRF-rahoituksesta, Suomelle on kohdentumassa noin kaksi miljardia euroa. Tästä rahasta Suomen kestävän kasvun ohjelman mukaisesti allokoidaan noin miljardi euroa vihreää siirtymää ja kasvua tukeviin investointeihin, toimenpiteisiin ja tutkimukseen. Tämä rahoitusosuus voidaan nähdä niin sanottuna Green Deal -rahoituksena.
Suomen vihreän kasvun ohjelman rahoitushaut starttaavat aivan lähikuukausina. Rahoitusta myöntävät mm. Business Finland, ELY-keskukset ja ministeriöt. Rahoituksesta noin puolet on lainaa ja puolet vastikkeetonta tukea. Business Finland on juuri julkaissut ensimmäiset rahoitushaut ja runsaasti lisää on avautumassa. Tarkemmat tiedot jo avautuneista hauista löytyvät Business Finlandin nettisivuilta. Alustavien tietojen mukaan nyt alkusyksystä alkavat rahoitushaut energiainfrastruktuuri- ja uusille energiateknologiahankkeille, ja myöhemmin ennen vuodenvaihdetta teollisten sivuvirtojen uudelleenkäyttö- ja kierrätys- sekä teollisuuden prosessien sähköistämishankkeille. Tämän lisäksi pakettiin kuuluvat omat tki-toimenpiteitä edistävät rahoitushakukokonaisuutensa, joista osa on jo avautunut.
”Nyt siis kannattaa olla hereillä. Yhteenvetona todettakoon, että mikäli yrityksenne pohtii oman liiketoiminnan vihreän siirtymän kiihdyttämistä ja rahoittamista, nyt siihen on paremmat mahdollisuudet kuin koskaan.”
Kaiken kaikkiaan lähivuosina yrityksille tarjotaan satoja miljoonia euroja vihreän siirtymän tukemiseksi. Samanaikaisesti yksityisillä rahoitusmarkkinoilla on käynnissä merkittävä toimintatapojen ja rahoituksen allokaation reformi vihreän siirtymän mahdollistamiseksi. Yrityksille kestävän kasvun ohjelman rahoitushaut, yhdessä vihreään siirtymään kohdentuvan yksityisen pääoman kanssa, ovat erinomainen mahdollisuus vauhdittaa oman vähähiilisen ja kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan kehitystä ja skaalaamista.
Suomen kestävän kasvun ohjelman lisäksi nyt ovat jo avautuneet EU:n vanhimman ympäristötoimenpiteitä rahoittavan ohjelman, LIFE-ohjelman, uudet rahoitushaut. Kansallisesti jaettavan rahoituksen lisäksi EU tarjoaa Green Dealin viitekehyksen mukaisesti rahoitusmahdollisuuksia muun muassa Horisontti Eurooppa, Innovation Fund- ja Eurostars -ohjelmista. Vaikka EU:n suorat rahoitushaut tuntuvat haastavilta byrokratian ja rahoitushakuprosessien takia, niin siinä missä Suomessa jaettavana on satoja miljoonia, on EU:n omien instrumenttien kautta jaossa tuhansia miljardeja.
Nyt siis kannattaa olla hereillä. Yhteenvetona todettakoon, että mikäli yrityksenne pohtii oman liiketoiminnan vihreän siirtymän kiihdyttämistä ja rahoittamista, nyt siihen on paremmat mahdollisuudet kuin koskaan.
EU Green Deal on Euroopan unionin talousalueen merkittävin uudelleenrakennusohjelma sitten toisen maailmansodan. Ohjelman päätavoite on varmistaa, että unioni on hiilineutraali vuonna 2050. Seuraavien vuosikymmenien aikana eurooppalainen yhteiskunta ja sen rakenteet kokevat merkittäviä muutoksia, kun EU:n ohjausvaikutus vihreän siirtymän kiihdyttämisessä kasvaa voimakkaasti.