Kesäkuu on alkanut osakemarkkinoilla lievällä nousulla. Maailman osakemarkkinoita kuvaava MSCI All Countries -indeksi on noussut vajaan prosentin USA:n dollareilla mitattuna. Eurosijoittajan tuotto puolestaan on noin prosentin miinuksella, kun dollari on heikentynyt euroa vastaan.
Kovimmassa nousussa ovat olleet raaka-ainesektorin osakkeet ja kehittyvät markkinat. USA:n S&P 500 -indeksi on noussut jo prosentin päähän kaikkien aikojen huipuista. Euroopan STOXX 600 –indeksi puolestaan on noin 0,2 % miinuksella.
Ihmettely siitä, milloin Yhdysvaltain keskuspankki FED nostaa seuraavan kerran korkoaan, jatkuu kiivaana. FED on ilmoittanut seuraavansa erityisen tarkasti työmarkkinoiden kehityksestä kertovia lukuja korkopäätöstä tehdessään.
Viime viikon perjantaina julkaistut luvut yksityisten työpaikkojen lisääntymisestä olivat pettymys. Työpaikkoja syntyi vähiten kuuteen vuoteen. Myös palvelujen ISM laski yllättäen ollen 52,9, kun odotus oli 55,3. Heikkojen lukujen seurauksena korot laskivat ja euro vahvistui dollaria vastaan. Korkomarkkinoiden hinnoittelusta johdettu todennäköisyys kesäkuun koronnostolle tippui nollan tuntumaan ja heinäkuun koronnostotodennäköisyys tippui 30 %:iin.
Pääjohtaja Yellenin tiistaisen puheen jälkeen todennäköisyys heinäkuun koronnostolle tippui 20 %:iin. Seuraavan koronnoston ennakoidaan nyt tapahtuvan syyskuussa. FED ohjeistaa edelleen tälle vuodelle kahta koronnostoa.
Euroalueen ensimmäisen kvartaalin BKT:n kasvusta julkaistu ennakkoluku 0,6 % kertoo euroalueen olevan hitaan kasvun tiellä. Tällä viikolla saadaan lukuja Kiinan viennin ja tuonnin sekä rahanmäärän kehityksestä.
Britannian EU-kansanäänestys lähestyy. Financial Timesin Brexit Poll trackerin mukaan 45 % prosenttia olisi EU:ssa pysymisen kannalla, kun 43 % äänestäisi Brexitiä. Iso määrä äänestäjistä, 12 % ovat vielä epävarmoja. Lukuihin liittyy kuitenkin vielä paljon epävarmuutta kun molempien puolien kampanjoinnissa on alkamassa loppukiri.