Artikkelin on kirjoittanut Eeran Executive Consultant Maarit Heikkilä
Fintechit eli finanssialan uudet toimijat ovat tämän hetken yksi kuumimpia aiheita. Fintech tulee sanoista Financial Technology eli suomeksi käännettynä finanssiteknologia. Suomessa hyviä esimerkkejä ovat paljon julkisuudessa esillä ollut Holvi sekä vertaisrahoituksen Fixura, joukkorahoituksen palveluita tarjoava Invesdor tai sijoittamisen automaation edistäjänä tunnettu Evervest. Suomi on kuitenkin pieni peluri kansainvälisesti fintechien kotimaana. FinTech Weeklyn keräämällä listalla on 1351 fintechiä ja vain neljä suomalaista yritystä on päässyt tuohon joukkoon. Lista ei ole kattava, mutta antaa suuntaa, millaisesta ilmiöstä on kyse. Fintechien listan maaottelun johdossa on kolmen kärki: Yhdysvallat (25,8%), Iso-Britannia (15,5%) ja Saksa (13,9%).
Verkkopankin isänäkin tunnettu Bo Harald totesi fintechien haasteen olevan siinä, että ne ratkaisevat yksittäisiä rahoituksen tai sijoittamisen haasteita. Allekirjoitan tuon väitteen. Fintechit näyttävät usein olevan yhden asian liikkeitä, ja näin ollen kuluttajan ja yrityksen pitäisi käyttää monen fintechin palveluita täyttääkseen kaikki päivittäisen asioinnin, rahoituksen tai varallisuuden hoidon tarpeet. Fintechien yleisimpiä alueita ovat rahoitus, investoinnit sekä datan ympärille perustuvat yritykset. Rahoituksessa monet fintechit keskittyvät uusiin rahoitusvälineisiin kuten joukkorahoitus. Datassa bitcoin on luonut kokonaan uudenlaisia yrityksiä ja teknologioita.
Suuret pankit kuten OP ja Nordea ovat käynnistäneet yhteistyötä fintechien kanssa. Yhteistyömuotoina ovat kilpailut, hackathonit tai yritysostot ja verkostot. Tämäkään ei ole kansainvälisesti vieras ilmiö. Deutsche Bank on avannut useita digilaboratorioita mm. Berliinissä, Lontoossa, Palo Altossa ja New Yorkissa. Näiden digilaboratorioiden tavoite onauttaa pankkia arvioimaan ja soveltamaan uusia teknologioita, edistää innovaatiokulttuuria sekä tukea digitalisaatiostrategiaa. Toinen esimerkki on Standard Chartered Bank, joka avasi innovaatiokeskuksen omaan pääkonttoriinsa. Tämän keskuksen tehtävät ovat hyvin samankaltaisia kuin Deutschen digilaboratorioiden eli tutkia uusia teknologioita, tunnistaa uusia kumppaneita ja kokeilla mm. tulevaisuuden mahdollisuuksia data-analytiikan alueella.
Finanssiala on ison muutoksen kourissa. Se, miten hyvin suomalaiset finanssitalot ja fintechit kisassa pärjäävät, jää vielä nähtäväksi. Kisa on kansainvälinen ja paikallisen sarjan mestaruuksia ei ole jaossa. Toisaalta tässä on suomalaisille innovaatioille ja palveluille iso vientimahdollisuus, mutta yksin ei kukaan tai mikään taho menesty.