Euroopan komissio lanseerasi loppuvuodesta 2019 kunnianhimoisen kasvuohjelman EU Green Dealin. Ohjelman ydin on varmistaa, että Euroopan unioni jäsenmaineen ovat hiilineutraaleja vuonna 2050EU on päättänyt olla globaalissa ilmasto- ja ympäristötaistelussa suuntaa näyttävä vihreä veturi. Kovat ovat lupaukset, ja EU on ennenkin luvannut paljon ympäristölle. Nyt tilanne on erilainen, mutta miksi? 

Kasvuohjelmasta tekee poikkeuksellisen aikaisempiin EU:n strategioihin se, että ohjelmalla EU nosti ilmasto- ja ympäristökysymykset ensimmäistä kertaa ylimmäksi prioriteetiksi. EU:ssa on pitkään panostettu ilmasto- ja ympäristöasioihin, mutta koskaan aikaisemmin ne eivät ole olleet muiden tavoitteiden yläpuolella. Samaan aikaan huoli ilmastonmuutoksesta ei ole enää marginaalinen yhteiskunnallinen mielipide, vaan vaikutukset ovat arkipäivää. Muutospaine päättäjiäyrityksiä ja sijoittajia kohtaan on valtava. Paine vain kasvaa, kun ympäristökriisit vaikutuksineen voimistuvat.  

EU:ssa suunnitteilla olevat ilmasto- ja ympäristötoimenpiteet ja kunnianhimon taso on nostettu uudelle raiteelle. Siinä missä nyt paljon puhututtava koronapandemiakin katoaa aikanaan, vihreä murros on jatkuva ilmiö. EU on lähettänyt viestin, joka suomalaistenkin on sisäistettävä:  

Murros tulee tapahtumaan. Uudet pelisäännöt astuvat voimaan. Vauhti kiihtyy. EU:n päästötön EU Green Deal -juna on jo liikkeellä.

EU Green Dealin myötä markkinoille ohjataan satoja miljardeja euroja rahoitusta vihreisiin investointeihin. Myös regulaatiota tullaan merkittävästi muuttamaanja olemassa olevia ohjauskeinoja uudistamaan rankaisemaan saastuttajaa. Hiilitullit, päästökaupan uudistus, liikenteen sähköistyminen, miljardit tukieurot vähähiilisiin ratkaisuihin, kierrätyspakot, kivihiilen kieltäminen ja monet muut toimenpiteet voivat olla jo mutkan takana. Vihreä juna tulee vyörymään jokaisen toimialan yli ja osa kokee merkittäviä, jopa perustavanlaatuisia muutoksia.  

Toimintaympäristön ymmärtäminen ja ennustaminen ovat yritysten johdon tärkeimpiä – ja haastavimpia tehtäviä. Viimeistenkin suomalaisten yritysten on nyt aika herätä siihen, että mikä tänään on hieman haitallista ympäristölle, voi huomenna tai ylihuomenna olla jo kiellettyä. Joka tänään kykenee luomaan ratkaisuja ilmasto- ja ympäristökriiseihin ja alkaa mukautua, on ensi viikon voittaja. Toimijoiden omat päätökset ratkaisevat, ovatko tulevat muutokset riskejä vai vuosisadan liiketoimintamahdollisuuksia. 

Onneksi tueksi on tarjolla myös merkittävästi rahoitusta toimijoille, jotka siihen osaavat tarttua. Sitä tulee jaettavaksi enemmän kuin koskaan ja uusilla pelisäännöillä.

Täällä pohjoisessa olemme perinteisesti olleet passiivisia EU-rahoituksen hyödyntäjiä. Todellisena riskinä on, että moni muu yritys ja maa kiihdyttää meistä ohi. Apua soveltuvan EU-rahoituksen tunnistamiseen ja hakemiseen on tarjolla. EU-rahoitus ei tarjoa vain rahaa, vaan mahdollisuuksia integroitua eurooppalaiseen markkinaan. Maailmanluokan vihreää osaamista, teknologiaa ja ratkaisuja kun Suomessa on runsaasti. 

EU Green Deal on suomalaisille yrityksille ja tutkimukselle järisyttävä mahdollisuus, mutta osaammeko hyödyntää mahdollisuuden? Tässä vaiheessa on syytä tarkistaaonko omassa organisaatiossa herätty todellisuuteen. Tiedätkö sinä, mistä EU Green Dealissa on kyse? Oletteko tunnistaneet toimialaan kohdistuvat muutokset ja laatineet toimenpidesuunnitelmat? Tiedättekö, miten hyödyntää EU-rahoitusta ja avautuvia markkinamahdollisuuksia? Osaatteko hankkia lipun kyytiin tai ohjata veturia omalla alallanne? 

EU:n vihreä juna kulkee jo. 

Lukuvinkkejä

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.