Suomalaista cleantech-osaamista maailmalle vievä Korkian portfolioyhtiö Griffin Refineries ja BESIX-rakennusyhtiö  rakentavat Arabiemiraatteihin Al Quwainin emiirikuntaan 50 milj. USD:n jätejalostamon, joka käynnistyy 2019 lopulla. Hankkeeseen kuuluu laitoksen rakentaminen, omistaminen ja operointi 15 vuoden ajan.

Arabiemiraattien ympäristöministeriö, The Ministry of Climate Change and Environment, on tehnyt yhteistyösopimuksen BESIX – Griffin Refineries -yhteistyöhankkeesta, jossa rakennetaan moderni jätejalostamo Al Quwainin emiirikuntaan. Yhteistyöhankkeen toinen osapuoli BESIX tunnetaan mm. maailman korkeimman rakennuksen Dubain Burj Khalifan rakentajana.

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuushankkeen avulla rakennettava jätejalostamo saa päivittäin 1000 tonnia kotitalousjätettä Ajmanin ja Umm Al Quwainin emiirikunnista. Laitos muuntaa valmistuessaan 550 000 asukkaan jätteet energialähteeksi. Kiinteän jätepohjaisen polttoaineen (Solid Recovered Fuel, SRF) kehittäminen on lähtenyt Suomesta ja Suomen johdolla alalle on tehty eurooppalainen CEN-standardi. Laitoksen tuottamaa polttoainetta käytetään Emiraattien sementtitehtaissa ja SRF-polttoaine korvaa kaasun tai kivihiilen käyttöä sekä toimii sementin raaka-aineena. Laitoksen toteutuessa valtaosa emiirikuntien kotitalousjätteestä saadaan ohjattua pois kaatopaikoille menevästä kuormasta.

Griffin Refineries Oy on vuonna 2016 usean vuoden kehitystyön tuloksena perustettu kiertotalousyritys, joka rakennuttaa ja operoi jätejalostamoita. Rakennettavat jätejalostamot jalostavat kaupan ja teollisuuden jätteitä sekä yhdyskuntajätteitä ja myyvät jalosteita raaka- ja polttoaineiksi. Yhtiö keräsi loppuvuodesta 2017 n. 2 milj. € kotimaisilta sijoittajilta toimintansa kasvattamiseen. Ensimmäinen jätejalostamo Chilessä on jo rakenteilla ja nyt BESIX – Griffin Refineries -hankkeen myötä toiminnan mittakaava kasvaa. Yhtiö neuvottelee useista muista vastaavista hankkeista Lähi-idässä, Etelä-Amerikassa ja Euroopassa.

Nykyarvion mukaan vain noin 9 % maailmassa tuotetusta muovista kierrätetään ja ongelma on erityisen suuri eteläisellä pallonpuoliskolla kuten Latinalaisessa Amerikassa ja Lähi-idässä.

Griffin Refineries kokoaa suomalaista ja eurooppalaista jätteenjalostusosaamista ja vie sitä erityisesti sellaisille maantieteellisille alueille, joissa jätteitä ei tällä hetkellä hyödynnetä täysimääräisesti. ”Nykyarvion mukaan vain noin 9 % maailmassa tuotetusta muovista kierrätetään ja ongelma on erityisen suuri eteläisellä pallonpuoliskolla kuten Latinalaisessa Amerikassa ja Lähi-idässä”, kertoo Griffin Refineriesin toimitusjohtaja Christian Abl. ”Näillä alueilla ei perinteisesti ole osaamista muovin kierrättämisessä tai kiertotaloudessa, mutta halua sitäkin enemmän.”

Griffin Refineries ratkaisee toimintamallillaan useita ongelmia: kaatopaikat täyttyvät ja jätteestä aiheutuu merkittäviä ympäristöhaittoja globaalisti; samalla raaka-aineiden uusiokäytölle, polttoaineille ja energialle on kasvava tarve. Griffin Refineriesin ainutlaatuinen jalostamokonsepti kokoaa ratkaisut yhteen; se yhdistää jätteidenkäsittelyn, muovinjalostuksen, polttoaineiden tuotannon ja energiantuotannon sekä sovittaa nämä paikallisiin olosuhteisiin.

Griffin Refineriesin toiminta nojaa vahvoihin paikallisiin kumppaneihin, jotka tuovat yhtiön osaamisen tueksi paikallisymmärryksen ja ankkurin kohdemaan yhteiskuntaan.

Lukuvinkkejä
Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.