Lokakuussa osakemarkkinat ovat edenneet lievästi laskevassa trendissä maailman laajuisesti. Eurosijoittajalle Yhdysvaltojen dollarin 2,5 % vahvistuminen on ollut eduksi.

USA:n osakeindeksi S&P 500 on noussut hieman plussalle euroissa laskettuna. Dollarin nousun taustalla on vahvat talousluvut ja kasvanut todennäköisyys joulukuun ohjauskoron nostosta.  Työpaikkojen lisääntyminen on jatkunut tasaiseen tahtiin 156 000 viime kuussa, vähittäiskaupan kasvu etenee hyvin ja kuluttajien luottamus on korkealla. Lisäksi ostopäällikköindeksit olivat odotuksia paremmat teollisuudessa ja varsinkin palvelusektorilla, jossa indeksiluku 57 osoittaa talouden aktiviteetin olevan korkealla tasolla.

Presidentinvaalit tuo oman mausteensa markkinoille. Clintonin ollessa mielipidetiedusteluissa johdolla markkinat ovat reagoineet positiivisesti. Viimeinen tv-mittelö ennen vaaleja on tällä viikolla ja markkinoiden heilunta tulee jatkumaan.

Euroopassa osakkeet ovat lähes samalla tasolla kuin lokakuun alussa. Keskuspankkipolitiikka ohjaa markkinaa ja keskuspankin seuraavaa liikettä odotetaan. Rahapolitiikan ammukset talouden vauhdittamiseksi ovat pitkälti käytetty. Valtioiden olisi aika vauhdittaa rakenteellisia muutoksia talouskasvun tukemiseksi; finanssipoliittinen elvytys olisi nyt tarpeen. Ongelmana on tällä hetkellä valtioiden korkeat velkatasot ja lisävelkaantuminen nähdään poliittisena riskinä. Myös tarpeelliset rakenteelliset muutokset ovat poliittisesti vaikeita, ellei mahdottomia.

Kehittyvien markkinoiden hyvä veto on hieman hyytynyt lokakuun aikana, mutta euromääräiset tuotot ovat kuitenkin positiiviset. Kiinassa ostopäällikköindeksit pysyivät kasvua osoittavan indeksiluvun 50 yläpuolella ja näin vahvistivat kuvaa Kiinan talouden stabiloitumisesta, mutta ennakoitua huonommat vienti ja tuontiluvut hieman pelästyttivät markkinoita. Yhden kuukauden luvusta ei voi vielä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Lukuvinkkejä
Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.