Kylänvanhimmat olivat aikanaan jokaisen harmaan hiuksensa arvoisia. Ikä tuo viisautta, sanotaan. Kuitenkin, keitä nykymurroksessa tulisi kuunnella, kun lähes kaikki tieto on julkisesti saatavissa? Nuorta tyttöä, joka on herättänyt kansakuntia kansakuntien neuvoston edessä? Vai kaikkia nuoria, jotka päivittäin haastavat vanhempiensa ja isovanhempiensa ajatuksia? Ja, kenellä on valta tehdä muutoksia?

Raha on valtaa. Tämä valta on keskittynyt Suomessa 65-74 vuotiaille[i] ja ei vain Suomessa, sillä tämä ns. baby boomerien vallan keskittymä on totta lähes kaikissa länsimaissa. He ovat ikäluokkaa, jossa on toiseksi eniten äänestäjiä (millenniaaleja on eniten)[ii] ja eniten varallisuutta. Miten käyttää tätä rahan valtaa viisaasti?

Sijoittaja voi nykyään tehdä perusallokaatiossaan pysyviä, kestäviä valintoja, joilla on merkitystä. Markkinoille on tullut ilahduttavan paljon kestävän kehityksen kriteerejä käyttäviä, hiilijalanjälkeen huomiota kiinnittäviä ja sosiaalisesti vastuullisia aktiivirahastoja sekä indeksiosuusrahastoja. Oma mantereemme, Eurooppa, on kestävän kehityksen sijoittamisen airut[iii]. Tänä vuonna ESG -rahastot ovat saaneet Euroopassa toiseksi eniten pääomia Yhdysvaltojen valtionlainojen jälkeen. Trendi ei osoita laantumisen merkkejä, vaan pikemminkin keskustelu, toimenpiteet ja rahavirrat kestävän kehityksen sijoittamisen ympärillä kiihtyvät. Kestävä kehitys on sijoittamisen hyökyaalto, jota vastaan ei kannata uida.

Tarjontaa on ja trendi on vahva, mutta moni sijoittaja varmasti miettii hiljaa tuottoja. ”Millaisesta tuotosta luovun, jos sijoitan vastuullisesti ja rajoitan sijoitusavaruuttani?” Onneksi asia on toisinpäin. Kestävän kehityksen yhtiöt ovat kilpailukykyisempiä ja kannattavampia kuin kilpailijansa, niiden yhtiökohtainen riski on pienempi ja niiden rahoituksen hinta on alhaisempi sekä arvostus korkeampi.[iv]

Kestävän kehityksen huomioivien osakkeiden, sijoitusinstrumenttien ja varainhoitajien arviointi on vaikeaa. Kisa sijoittajien kiinnostuksesta on toistaiseksi pitkälti käyty raportoinnin, viestinnän ja markkinoinnin keinoin ilman globaalia standardia. Sijoittajan voi olla haasteellista nähdä eroja sumuverhon läpi ja siksi on syytä vaatia riippumattomia kestävän kehityksen raportteja tarjotuista tuotteista ja palveluista. Kaikkien sijoittajien eduksi, EU on implementoimassa laajaa rahoitusalan toimintasuunnitelmaa, joka tuo yhtenäisyyttä kestävän kehityksen sijoituskehikkoon ja toivottavasti helpottaa sijoittajan tehtävää navigoida eri varainhoitajien viestien keskellä.[v]

On myös syytä kysyä konkreettisista kestävän kasvun teoista. Mm. suoralla sijoittamisella kasvuyhtiöihin on mahdollisuus tukea suoraan yhtiöitä, joiden positiivinen vaikuttavuus on ehkä helpommin ymmärrettävissä ja arvioitavissa kuin kansainvälisen suuren listayhtiön.

Lopulta kysymys lienee, että onko minun, yksittäisen sijoittajan, toimilla tai tekemisilläni väliä? Väitän, että kyllä on. Perhosefekti (”butterfly effect”)[vi] on tapahtuma, jossa pienikin muutos tilassa tai prosessissa voi aiheuttaa suuren muutoksen toisaalla. Sijoittajien toimet voivat aiheuttaa valtavia muutoksia yhtiöiden, toimialojen, jopa valtioiden toimintaan. Jos ajattelemme sijoituspäätöksiä vallan välineenä ja sijoitusprosessia vallan käyttömediana, niin kaikilla sijoittajilla, pienimmistä isoimpiin, on käsissään perhosten armeija.

Muutos on tehtävissä nopeammin kuin uskommekaan, rahan valtaa hyvään käyttäen. Viisautta on valita mitä jätämme jälkeemme ja toimia sen mukaisesti. Käytä siipiäsi.

 

Jussi Lilja
Executive Vice President,
Asset Management

 

Korkia tarjoaa asiakkailleen täyden valtakirjan ESG -varainhoitoa, joka toteutetaan riippumattomasti MSCI:n ja Morningstarin vastuullisuus- ja hiilijalanjälkiarvioita hyödyntäen. Rahoitamme lisäksi asiakkaidemme kanssa kestävän kasvun yhtiöitä, jotka ratkaisevat merkittäviä globaaleja haasteita, sekä olemme merkittävä aurinkoenergiasijoittaja ja -hallinnoija.

Kirjoittaja Jussi Lilja vastaa Korkian varainhoitoliiketoiminnasta ja työskentelee yhtiön kehittämisen parissa johtoryhmässämme. Hän inspiroituu erinomaisesta asiakaskokemuksesta, uuden kehittämisestä ja yhteisistä onnistumisista.

 

Lähteet

[i] https://www.stat.fi/til/vtutk/2016/vtutk_2016_2018-06-05_tie_001_fi.html

[ii] https://www.ft.com/content/f81ac17a-68ae-11e8-b6eb-4acfcfb08c11

[iii] https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-11-14/green-is-the-new-black-as-esg-buzz-fuels-inflows-taking-stock-k2ydz8xf

[iv] Foundations of ESG Investing, MSCI 2017

[v] Action Plan: Financing Sustainable Growth, COM/2018/097 final

[vi] Amerikkalaisen meteorologin Edward N. Lorenzin (1917-2008) konsepti, jonka mukaan pienellä muutoksella voi olla huomattavia vaikutuksia

Lukuvinkkejä
Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.