Kanadan energiasiirtymän siemenet kylvettiin 150 vuotta sitten

Viime joulukuussa matkustin muutaman kollegan kanssa kotikaupunkiini Albertassa. Kun lensimme Länsi-Kanadan yllä, katselin allamme levittäytyvää tuttua maisemaa: identtisiä neliön muotoisia maapalstoja näkyi silmänkantamattomiin asti. Suomalaiset kollegani ihmettelivät näkymää ja halusivat tietää, mistä ainutlaatuinen shakkilautaa muistuttava maisema oli saanut alkunsa. Siispä kerroin heille kotimaani historiasta. Kun Kanada oli vasta muodostumassa, päätti pääministeri John A. MacDonaldin hallitus […]

Viime joulukuussa matkustin muutaman kollegan kanssa kotikaupunkiini Albertassa. Kun lensimme Länsi-Kanadan yllä, katselin allamme levittäytyvää tuttua maisemaa: identtisiä neliön muotoisia maapalstoja näkyi silmänkantamattomiin asti. Suomalaiset kollegani ihmettelivät näkymää ja halusivat tietää, mistä ainutlaatuinen shakkilautaa muistuttava maisema oli saanut alkunsa. Siispä kerroin heille kotimaani historiasta.

Kun Kanada oli vasta muodostumassa, päätti pääministeri John A. MacDonaldin hallitus säästää preerioita ja ryhtyi toimenpiteisiin torjuakseen amerikkalaiset maananastukset. Maata ja sen käyttöä ruvettiin mittaamaan ja jakamaan ja prosessi haluttiin dokumentoida tarkasti. Tämä toimeksianto annettiin Dominion Land Survey (DLS) -nimiselle yritykselle, joka aloitti urakan vuonna 1871.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan kartoitus oli tarkoitus toteuttaa vain Manitobassa, mutta lopulta sama työ toteutettiin myös Saskatchewanissa, Albertassa sekä Brittiläisessä Kolumbiassa – eli kokonaisuudessaan lähes 3 000 000 000 km2 kokoisella alueella. Vielä tänäkin päivänä DLS on maailman suurin yhteen järjestelmään integroitu mittausverkko. DLS:n tekemällä työllä oli valtava merkitys preerioiden asuttamisen kannalta. Lisäksi se on yksi keskeinen syy sille, miksi meistä ei tullut 51. osavaltio.

DLS-mittaukset pitävät miltei senttimetrin tarkkuudella paikkaansa vielä tänäkin päivänä

Euroopasta poiketen DLS päätti käyttää meridiaanilinjoja kehyksenä kaikelle osastoinnille. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että tuolloin ainoa todella tarkka meridiaani oli Euroopan nollameridiaani. Käytännössä kaikki muut meridiaanit perustuivat auringon ja tähtien hyödyntämiseen.

Liikkeelle lähdettiin ”ensimmäisestä” meridiaanista, jonka rajana toimi alue, josta läntiset maakunnat alkoivat. Sieltä DLS-tiimi alkoi kartoittaa maata perinteisillä maanmittausketjuilla, joiden pituus oli noin 20 metriä. Ja niin edettiin 20 metriä kerrallaan, maapalstalta seuraavalle. Prosessi oli aikaa vievää ja fyysisesti todella vaativaa. Työtä tehtiin ihailtavalla pieteetillä, sillä vielä tänäkin päivänä DLS-mittaukset pitävät miltei senttimetrin tarkkuudella paikkaansa.

Lähes 150 vuotta myöhemmin voimme tuottaa enemmän uusiutuvaa energiaa pienemmillä kustannuksilla juurikin näiden tasaisten, symmetristen ja helposti saavutettavissa olevien maapalstojen ansiosta.”

Shakkilautaa muistuttavat maapalstat muodostavat täydellisen pohjan maahan asennettaville aurinkoenergiahankkeille

DLS:n työn lopputulos ovat lähes identtiset neliönmuotoiset maapalstat, jotka kattavat koko Länsi-Kanadan. Työhön sisältyi myös infrastruktuurin, kuten kansallisen rautatien, sekä julkisten tilojen suunnittelu. Myös luonnon ja elinympäristöjen suojelu otettiin huomioon. Tästä syystä, voit Länsi-Kanadaan lentäessäsi nähdä erikoisen shakkilautaa muistuttavan maiseman, jonka väleissä pilkottaa kaupunkeja ja järviä.

Lähes 150 vuotta myöhemmin nämä shakkilautaa muistuttavat maapalstat muodostavat täydellisen pohjan maahan asennettaville aurinkoenergiahankkeille. Näiden tasaisten, symmetristen ja helposti saavutettavissa olevien maapalstojen ansiosta voimme tuottaa enemmän uusiutuvaa energiaa pienemmillä kustannuksilla. Albertassa on myös Kanadan korkeimpia auringon säteilytehoja. Meillä albertalaisilla on siis kaikki edellytykset johtaa Kanadan siirtymää puhtaaseen energiaan.

 

Viime syksynä Korkia ilmoitti yhteistyöstä Universal Kraftin kanssa aurinkoenergian kehittämiseksi Kanadassa. Lue lisää: Laajennamme Kanadaan – Albertan projekti tuottaa aurinkoenergiaa jopa 100 000 kotitaloudelle

Kristina Sweet on Korkian sijoitusjohtaja.  Hän on kotoisin Ponokasta, Albertasta, mutta asuu Helsingissä.