Kiinan talous on selvästi elpymässä. Koronavirustartunnat ovat jo vähentyneet voimakkaasti, ja tiukkoja karanteenitoimenpiteitä puretaan. Kiinan talouden elpyminen antaa toivoa tulevasta myös suomalaisyrityksille. Mitä voimme oppia Kiinasta ja mitä nyt tulisi tehdä?
Kiinassa tartuntojen määrä on laskenut voimakkaasti helmikuun huipusta, jolloin uusia vahvistettuja tartuntoja oli yhden päivän aikana peräti 14.000. Elämä palautuu normaaleihin uomiinsa koko Kiinassa sitä mukaa kun karanteenin rajoittavia toimenpiteitä puretaan.
Kiinassa ei ole juurikaan raportoitu uusia maan sisäisiä koronavirustartuntoja viime päivinä. Lähes kaikki uudet tapaukset ovat ulkomailta maahan palavilta matkailijoilta. Tällä on merkittävä vaikutus reaalitalouteen, kun ihmiset pääsevät taas liikkumaan ja kauppoja sekä tehtaita avataan. Tämän myötä myös Kiinan talous on asteittain palaamassa normaalitilaansa.
Kiinan merkitys maailmantaloudessa on kasvanut viime vuosina merkittävästi. OECD:n mukaan Kiinan osuus maailman teollisuustuotannosta on jo yli 20 prosenttia, joten tuotannon kangertelu ja katkot ovat heijastuneet myös Suomeen.
Monien suomalaisten teollisuusyritysten lomautusten syynä ovat olleet Kiinan koronaviruksen aiheuttamat komponenttivalmistajien valmistuskatkot ja vaikeudet. Kiinan teollisuus elpyy nyt nopeasti, ja jatkuvuus toimituskyvyssä ja komponenttivalmistuksessa saadaan taas kuntoon. Kiina voi nyt tarjota ratkaisuja sellaisillekin yrityksille, joiden toimitusongelmat johtuvat esim. Euroopassa sijaitsevien komponenttivalmistajien toimitusongelmista.
Kiinan talouden nopea elpyminen on myös arvokas asia sijoittajien uskon palauttamisessa talouden tulevaisuuteen.
Millä tahdilla talouden palautuminen voi tapahtua Euroopassa?
Alun kangertelujen jälkeen Kiina on hoitanut viruksen leviämisen estämisen äärimmäisen tehokkaasti. Teollisuuden palautuminen on ollut nopeaa ja tasaista, kun tarkastelemme teollisuuden kapasiteetin elpymisen indeksiä. Helmikuun puolivälistä lähtien Industrial Capacity Recovery -indeksin satelliittikuvien dataa on kerätty päivittäin. Tätä ennen indeksi perustui kuukausittaisiin mittauksiin.

Toki myös kulttuurierot vaikuttavat siihen, miten teollisuus toipuu, mutta Kiinan esimerkki luo uskoa ripeään palautumiseen. Graafista näemme helmikuun puolenvälin tienoilta nousun 40 prosentista jo lähes 70 prosenttiin, vain yhdessä kuukaudessa.
Elämä jatkuu myös Kiinan kaupungeissa, joissa ihmiset käyttävät jo julkista liikennettä. Pahimmillaan Shanghain metroliikenne laski 10 prosenttiin normaalista, mutta on jo palannut noin 60 prosenttiin. Saamamme tiedon mukaan metroliikenteen odotetaan palautuvan normaaliksi kuukauden kuluessa.
Nämä ovat hyviä tavoitteita myös meille Euroopassa koronan jälkeen.
Katse kohti Kiinaa – markkinoille, jossa talous kasvaa ja vienti sekä tuonti vetävät
Omaehtoinen aktiivinen toiminta on avainasemassa koronaviruksen vaikutusten selättämisessä. Talouden elvyttämiseksi niin valtion kuin yritystenkin on syytä tarttua määrätietoisesti toimeen.
Haastavien markkinoiden vetämättömyyttä voidaan lieventää Kiinan nousevilla luvuilla. Monet yritykset ovat jo ennen epidemiaakin ymmärtäneet Kiinan 400-miljoonaisen ja nopeasti kasvavan keskiluokan ostovoiman merkityksen.
Jos suomalaisten yritysten perinteiset markkinat ovat koronan runtelemia vielä loppuvuoden, miksi ei mennä sinne, missä talous vetää jo? Moni suomalainen yritys on ehtinyt rakentaa hyvän aseman Kiinassa. Nämä investoinnit on nyt mahdollista hyödyntää ja auttaa sekä itseään että Suomea. Vaikka lentoyhteydet eivät vielä vähään aikaan toimikaan, apua on tarjolla ja etäyhteydet ovat osoittaneet toimivuutensa.
Kun virus on voitettu, yrityksillä on edessään loppuelämänsä ensimmäinen päivä
Koittaa päivä, jolloin koronavirus on selätetty myös Suomessa ja elämä palautuu normaaliksi. Talouden elpyminen ja koronaviruksen aiheuttama murros luovat myös mahdollisuuksia uuden liiketoiminnan rakentamiseen.
Positiivinen taistelutahto tulisi valjastaa läpi koko yhteiskunnan. Luonnollisesti aivan ensin täytyy varmistaa terveys ja yritystoiminnan jatkuvuus, mutta samalla on jo pohdittava, miten pärjäämme koronaviruksen jälkeen.
Epidemian jälkeinen aika aiheuttaa monilla aloilla formuloista tutun uusintalähdön, jossa aktiiviset yritykset saavat startissa aikaisempaa paremman aseman. Formuloita seuranneet tietävät, miten radikaalisti uusintalähtö voi muuttaa kisan lopputuloksen. Jos uskallusta riittää, altavastaaja saattaa hyvinkin mennä ohi ennakkosuosikista. Moni yritys voi siis tulevaisuudessa jopa hyötyä vallitsevasta tilanteesta.
Korkia avaa Kiinan kasvumarkkinat pohjoismaisille yrityksille, jotka pyrkivät pysyvästi asettumaan Aasiaan ja synnyttämään paikallisella toiminnallaan kannattavaa ja kestävää liiketoimintaa. Asia Gateway rakentuu Kiinan ja Suomen vahvistuvien taloussuhteiden perustalle ja hyödyntää Korkian yhteistyökumppaneiden, kiinalaisen rahasto- ja kehitysyhtiö Jiuyoun ja Kiinassa toimivan konsulttitalo Asia Perspectiven, laajaa paikallistuntemusta ja kontakteja.
Kirjoittaja Martti Malmivirta on Korkia Consulting Oy:n hallituksen puheenjohtaja.