Toteutimme Business Finlandin toimeksiannosta uusien puurakentamisen vientimallien konseptointityön. Tavoitteena oli tunnistaa suomalaisen osaamisen kilpailuedut, potentiaalisimmat viennin kohdemaat sekä luoda täysin uudenlaisia puurakentamisen vientimalleja, joilla alan kansainvälistä kasvua voitaisiin vauhdittaa.

Metsäteollisuudesta on kuulunut kuumenevia uutisia, kun alan tuotteiden ja erityisesti sahatavaran vientihinnat ovat nousseet vauhdilla. Globaalia markkinakehitystä ovat tukeneet niin korona-ajan nikkarointi-into, elvytyspaketit, Yhdysvaltojen talouskasvu kuin tarjonnan supistuminen Kanadassa, Keski-Euroopassa ja Venäjällä. Samanaikaisesti on toki noussut huoli myös huippusuhdanteen kestävyydestä ja vaikutuksista puurakentamisen hintatasoon ja rakentamiseen ylipäätään. Yhdysvalloissa hintojen nousu onkin jo kääntynyt osin laskuun. (ks. esim. Luke, 2021; Maaseudun tulevaisuus, 2021).

Suomelle merkittävän sahateollisuuden ohella olisi mukava kuulla useammin uutisia myös korkeamman jalostusarvon puurakentamisosaamisen kasvavasta viennistä. Suomalaisen osaamisen potentiaalin hyödyntämiseksi lähdimme yhdessä Business Finlandin kanssa alaa osallistamalla loppuvuodesta 2020 kehittämään työkaluja teollisen puurakentamisosaamisen vientiin. Puurakentamisen ostamisen ja myynnin esteiksi tunnistettiin mm. teollisen puurakentamisen markkinan tunnettuus, kustannustaso, logistiikka, rakennusmääräysten markkinakohtaisuus sekä riittävän helposti ja houkuttelevasti konseptoitujen kokonaisratkaisujen ja brändäämisen heikkoudet.

”Metsäteollisuudesta on kuulunut kuumenevia uutisia, kun alan tuotteiden ja erityisesti sahatavaran vientihinnat ovat nousseet vauhdilla. Sahateollisuuden ohella olisi mukava kuulla useammin uutisia myös korkeamman jalostusarvon puurakentamisosaamisen viennistä.”

Yhtenä noin 50 kehittämästämme vientimallista esiin nousi puurakenteisten rakennusten myyminen verkkokaupassa. Kohteena eivät olisi puuvajat, hirsikesämökit tai elementtiomakotitalot, vaan vähintään muutaman kerroksen asuin- ja toimitilakerrostalot sekä suuret kiinteistöt kuten hoiva- ja päiväkotirakennukset. Verkkokaupassa ostajan olisi mahdollista valita muutamasta vaihtoehtoisesta rakennusmallista, nähdä heti toimitusaika ja kustannusarvio sekä eri ratkaisujen, esimerkiksi ikkunoiden ja kattomateriaalin, vaihtamisen vaikutukset. Ennen viimeistä vahvistusta valittu rakennus menisi läpi lokalisaation osaavien asiantuntijoiden hienosäännön. Lopulta rakennus toimitetaan avaimet käteen -palveluna. Verkkokaupassa voisi myös myydä rakennusten osia esimerkiksi saneerauskohteisiin.

Ensisilmäyksellä vientiaihio verkkokaupasta saattaa tuntua utopistiselta, onhan jokainen rakennus ainutlaatuinen niin rakenteeltaan, käyttötarkoitukseltaan, maapohjaltaan kuin sijainniltaankin. Puhumattakaan erilaisista lupaprosesseista ja rakennusmääräyksistä kussakin maassa.

Verkkokaupan kasvu on kuitenkin globaalisti yksi suurimmista ostamista muuttavista trendeistä. Vuonna 2020 digitaalinen kaupankäynti kasvoi Business Finlandin lähteiden mukaan lähes 24 %, kun se aiemmin on ollut noin 15 % (Business Finland, 2021). Mitä nuorempi ikäryhmä kyseessä, sitä enemmän ostaminen siirtyi verkkoon. Vaikka kyse oli poikkeusvuodesta, nuorille sukupolville – tulevaisuuden päätöksentekijöille, ostaminen verkossa on muuttunut arkipäiväiseksi.

B2B-verkkokauppa on vähäisestä näkyvyydestään huolimatta suhteessa B2C-verkkokauppaan volyymeiltään jo nyt huomattavasti suurempaa; esimerkiksi Suomessa noin 69 % verkkokauppamyynnistä vuonna 2018 (Posti, 2020). Postin teettämässä vuoden 2021 B2B-verkkokauppatutkimuksessa puolestaan jo 47 % epäsuorista hankinnoista tehtiin verkon kautta, vaikka toistaiseksi kaikista ostoista osuus on vielä pieni (Kauppalehti, 2021). Mielenkiintoista on, että ostajat arvioivat yleensä verkkokaupan kasvun seuraavan viiden vuoden aikana olevan nopeampaa kuin myyjät.

Syitä verkkokaupan suosioon ja kiinnostukseen on useita, kuten lupaus nopeammista toimituksista. Erityisesti toimitushelppoudesta ja nopeudesta olisi valmis maksamaan lisähintaa juuri rakennusala. (Posti, 2020). Lisäksi syihin lukeutuvat mm. verkkokauppaa hyödyntävien toimijoiden kustannustason paraneminen sekä ostajan näkökulmasta eri ratkaisujen vertailtavuus. Verkkokauppa tarjoaa yhden kanavan useille eri markkinoille kerralla.

Digitaalisesti käydään kauppaa jo nyt muun muassa rakennusten pohjapiirroksista, teollisuustarvikkeista, konekannasta, kemikaaleista, työkaluista, sähkötarvikkeista, polttoaineista, sisustustuotteista, kiinteistön tarkastuspalveluista, turvatekniikasta ja paljon muusta. Ratkaisut ovat yksittäisiä, eivätkä aina laajalti levinneitä, mutta esimerkkejä riittää. Mitä kävisi, jos nämä yhdistettäisiinkin valmiiksi, monistettavaksi puurakennuskonseptiksi asti?

”Verkkokauppa tarjoaa yhden kanavan useille eri markkinoille kerralla. B2B-verkkokaupoissa kulkee jo nyt lukuisia rakennusalan ja kiinteistön omistajien hyödyntämiä tuotteita ja palveluita. Mitä kävisi, jos nämä yhdistettäisiinkin valmiiksi kiinteistökonseptiksi asti?”

B2C-puolella BoKlok-koteja on Suomessa ostettu vuodesta 2003 ja Ruotsissa 1990-luvulta. Mahdollistamalla valmiin kodin ostamisen täysin digitaalisesti jo aikaisessa vaiheessa se on saattanut olla jopa liikaakin aikaansa edellä, mutta nyt yhä ajankohtaisempi.

Vastaavaa ideaa muistuttavia digitaalisia ostokonsepteja on nimittäin viime vuosina noussut enemmänkin. Esimerkkinä vastaani tuli vastikään Yhdysvalloista Welcome Homes, joka mahdollistaa kodin koko suunnittelun, tontin valitsemisen sekä tilaamisen verkossa. Varsinainen koti luvataan toimittaa kuudessa kuukaudessa. Startup-yhtiöitä on ilmestynyt myös tarjoamaan ratkaisuja mm. asuntonäyttökäyntien korvaamiseen online-ratkaisuilla. Pankitkin tekevät asuntokauppoja digitaalisesti.

Myönnän, että pidän myös itse kerrostalojen verkkokauppaa vielä hieman utopistisena. Mutta pitäisikö minun?

Kirjoittaja Janika Keinänen on Korkian konsultointiliiketoiminnan vetäjä, jonka arkeen sisältyy hallinnon ohella mielenkiintoisia projekteja kestävän rakentamisen, elintarviketeollisuuden ja liikenteen saralla. Lisäksi hän pyrkii ahmimaan elämäänsä innostavia kohtaamisia kollegoiden kanssa, kuorolaulua ja ravintolaillallisia.

 

Lähteet:

Business Finland, 2021. Kuluttajien arvojen ja käyttäytymisen muutos vaikuttaa merkittävästi verkkokaupan tulevaisuuteen.

Kauppalehti, 2021. B2B-verkkokaupan suosio räjähti – digi helpottaa asiointia, mutta voi saada ostajat vaihtamaan helpommin toimittajaa: nämä asiat myyjän kannattaa huomioida.

Luke, 2021. Metsäteollisuustuotteiden kysyntä kasvaa paperia lukuun ottamatta – rakennemuutos kiihtyy.

Maaseudun Tulevaisuus, 2021. Sahatavaran hinnan alamäki jatkui Yhdysvalloissa: hinta putosi alle 500 euroon kuutiolta.

Posti, 2020. Nopeaa kasvua, tehokasta myyntiä ja sujuvaa kaupankäyntiä – tältä näyttää suomalainen B2B-verkkokauppa.

Lukuvinkkejä

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.