Korkia on yhdessä insinööritoimisto Rejlersin, LUT-yliopiston ja Persianlahden yhteistyöneuvoston (GCC) alueella toimivan konsulttiyritys Kova PMC:n kanssa käynnistämässä suomalaisten yritysten vetytalouden vientihanketta GCC-alueelle. GCC-alueella suunnitellaan teollisuuteen vedyn ympärille kymmenien miljardien eurojen investointeja, joihin haluamme saada suomalaiset yritykset mukaan.
Vihreä vetytalous avaa oven suurten teollisten investointihankkeiden maailmaan
Vety kytkeytyy läheisesti energiateollisuuteen ja erityisesti uusiutuvaan energiaan. Uusiutuvalla sähköllä tuotetun vihreän vedyn avulla voidaan vähähiilistää energiajärjestelmän, teollisuuden ja liikenteen prosesseja, missä suora sähköistäminen ei ole teknisesti soveltuvaa. Vihreä vety integroituu eteenpäin myös useisiin prosessiteollisuuden lopputuotteisiin kuten ammoniakkiin, metanoliin, teräkseen ja jopa alumiinin ja sementtiin. Myös liikenne, sekä polttokennoratkaisujen että synteettisten polttoaineiden myötä, on vedyn keskeinen sovellusalue.
Korkia on koonnut useista pk-yrityksistä ja suurista yrityksistä koostuvan suomalaisen yritysryhmän, jonka kanssa teemme lähikuukausien aikana ponnistuksen GCC-alueella sikäläisten vetytalouden toimijoiden piirissä. Lähikuukausien aikana Korkia yhdessä Kova PMC:n kanssa pyrkii tunnistamaan kiinnostavia mahdollisuuksia ja kumppaneita hankkeessa mukana oleville yrityksille.
”Tavoitteenamme on päästä mahdollisimman hyvin perille yritysten suunnitelmista, käynnistää kaupalliset neuvottelut useiden potentiaalisten asiakkaiden kanssa ja rakentaa erityisesti pk-yrityksille jatkoa varten yhteistyömalleja ja kumppanuuksia alueella jo toimivien yritysten kanssa. Tavoitteena on, että suomalaisilla yhtiöillä olisi yhdessä entistä paremmat mahdollisuudet tarttua esiin nouseviin mahdollisuuksiin”, Korkian Martti Malmivirta kommentoi hanketta.
Hankkeen tavoitteena ei ole vain pyrkiä tunnistamaan olemassa olevia mahdollisuuksia, vaan myös luoda pysyvämpää jalansijaa ja näkyvyyttä GCC-maihin. Tavoitteena onkin, että jatkossa suomalaiset toimijat olisivat yhä keskeisempänä osana alueen vetytalouden ja -projektien kehittämistä ja rakentamista.
”GCC-alueella toimii lähestulkoon jokainen globaali energiatoimija. Parhaimmillaan suomalaiset yritykset pääsevät näiden toimijoiden mukana erilaisiin vähähiilisen vedyn vientihankkeisiin ympäri maailmaa. Tarkoituksena ei ole vain kertaluontoinen suomalaisen vetytalouden osaamisen ja teknologian vientiharjoitus, vaan jatkuvampi ja laaja-alaisempi kokonaisuus”, kertoo Eerik Klemetti, hankkeen projektipäällikkö Korkialta.
Korkia toteuttaa hankkeen yhdessä yhteistyökumppaniensa LUT-yliopiston, Rejlersin ja Kova PMC:n kanssa.
Rejlersillä on Abu Dhabissa noin sadan hengen paikallinen insinööritoimisto, jolla on vahva asema ja lukuisia akkreditointeja GCC-alueen prosessiteollisuudessa. Rejlers voi tarjota suunnittelupalveluita suomalaisten teknologiayritysten ratkaisujen viemiseksi paikallisten asiakkaiden laitoksiin ja tarvittaessa integroida suomalaisten ratkaisuja osaksi isompaa tarjoamakokonaisuutta.
LUT-yliopisto on erityisen vahva uusiutuvassa energiassa sekä vetytaloudessa. LUT tarjoaa hankkeen yhteydessä GCC-alueen valtiollisille toimijoille mallinnushanketta, jonka avulla voimme tehostaa siirtymää fossiilisesta energiataloudesta uusiutuvaan energiaan ja löytää tehokkaimmat sovellusalueet vedyn hyödyntämiseksi talouden eri alueilla.
Kova PMC -konsulttitoimisto on jo vuosia auttanut suomalaisia yrityksiä etabloitumaan GCC-alueelle ja hankkimaan näille paikallisia asiakkaita.
Tähän mennessä hankkeessa ovat mukana Aurelia turbines, AW-energy, CarbonReUse, Coolbrook, Flexens, Valoe ja VIBECO.
Lisätietoa hankkeesta
Martti Malmivirta, Executive Chairman, Consulting
+358 40 555 4720
martti.malmivirta@korkia.fi
Eerik Klemetti, Senior Consultant
+358 50 591 6425
eerik.klemetti@korkia.fi