Koskaan ei ole ollut yhtä hienoa olla sijoittaja kuin nyt, koska oma arvomaailma voi näkyä, eikä se tarkoita huonoa tuottoa.

”Uusi sukupolvi ei tarvitse ensin omia miljoonia. Tänä päivänä kaikki nuoret ymmärtävät nämä arvot. Se on osa tätä päivää.”

Näin sanoo Jukka Miettinen, jääkiekkoilijoiden hyväntekeväisyysturnauksen puuhamies.

Arvo on takaisin antaminen. Kun on paljon saanut, täytyy antaa takaisin. Se ei ole aina ollut itsestäänselvyys.

Jukka Miettinen on seurannut muutosta läheltä ja pitkään, kohta 40 vuotta. Miettinen toimii puuhamiehenä Bermuda Cupissa, NHL-tähdistä tunnetussa vuosittaisessa hyväntekeväisyystapahtumassa, jossa kiekon sijaan pelataan tennistä. Turnaus sai alkunsa Miettisen jo edesmenneen veljen Hannun öisestä ideasta. Tänä vuonna palloa lätkitään Kalastajatorpalla Helsingissä jo 39. kerran. Rahaa on alusta asti kerätty lasten mielenterveystyöhön.

Turnauksen kruunaamaton valtias on Teemu Selänne. Hän on vienyt turnausvoiton useammin kuin kukaan muu, mutta hän on myös tärkeä esimerkki. Selänne pelasi ensimmäisen hyväntekeväisyysturnauksensa nuorena kloppina, jo ennen NHL-uraansa. Tämän vuoden turnaus on Selänteen 31. Hänen oma hyväntekeväisyysjärjestönsä Finnish Flash täyttää 25 vuotta. Siihen idea tuli ensimmäisestä NHL-joukkueesta Winnipegistä. NHL:ssä hyväntekeväisyys kuuluu kulttuuriin.

Jos nuori Selänne oli omana aikanaan vähän poikkeus, hänen jälkeensä tulleet pelaajat kasvavat takaisin antamisen ajatukseen. Miettisen sanoin ”se on osa tätä päivää”.

Ihan vastaava ilmiö on nähtävissä sijoitusmaailmassa. Tutkimusten mukaan milleniaalit nostavat vastuullisuuden keskeiseksi teemaksi sijoittamisessa. Nuorille ei riitä, että rahat on sijoitettu tuottavasti. He haluavat, että sijoitettu raha tekee maailman samalla vähän paremmaksi.

Mutta millä tavalla paremmaksi? Yksityissijoittajalla on helposti edessä vain hämmennystä, jos hän alkaa tosissaan perehtyä siihen, mitä esimerkiksi vastuullisena markkinoitu sijoitusrahasto pitää sisällään. Siellähän on usein niitä ihan samoja yhtiöitä, kuin tavallisissa rahastoissa. Onko niihin sijoitetulla rahoilla oikeasti se vaikutus, joka niiltä halutaan?

Finanssimaailman logiikka on usein monimutkaista, mutta vastaus on kyllä, kierron kautta. Konkreettisempiakin keinoja vaikuttaa sijoittamalla löytyy. Korkia on esimerkiksi kerännyt tänä vuonna rahoitusta Solar Water Solutionsille, jonka kehittämän vedenpuhdistimen avulla merivedestä voidaan suodattaa juomavettä. Keksintö vähentää tarvetta kuljettaa vettä muovipulloissa. Se voi tuoda iloa kesämökkiläiselle, mutta sen suurin merkitys on tietysti siellä, missä puhdas juomavesi on elämän ja kuoleman kysymys. Rahoittamalla tällaisten keksintöjen maailmavalloitusta sijoittaja edistää myös kestävämpää maailmaa.

Solar Water Solutionsin rahoituskierros on jo ohi, mutta uusia kiinnostavia hankkeita syntyy koko ajan. Voi sanoa, että nyt on hienoin aika ikinä olla sijoittaja. Rahalla voi vaikuttaa, eikä sen tarvitse tarkoittaa tuottojen uhraamista. Päinvastoin: taloudellisesti merkittävimmät (eli tuottoisimmat) innovaatiot tullaan todennäköisimmin näkemään juuri ympäristöön ja ilmastoon liittyvissä kysymyksissä.

Mahdollisuus vaikuttaa on tietysti myös yksi erinomainen syy aloittaa sijoittaminen. Sen takia Bermuda Cupin osanottajille jaettavasta pelaajakassista löytyy myös minun ja Unna Lehtipuun kirjoittama kirja Sijoittajaksi 7 päivässä. Toivotan hyviä lukuhetkiä sen parissa!

Kirjoittaja Merja Mähkä on intohimoinen yksityissijoittaja ja sijoitusbloggaaja, jonka mielestä sijoittaminen kuuluu hyvään elämään. Merjan ajatuksia sijoittamisesta pääset lukemaan tarkemmin hänen Onnellinen omistaja -blogista tai Sijoittajaksi 7 päivässä -kirjasta.

Bermudan Kannu -turnaus on tänä vuonna 39. kertaa järjestettävä hyväntekeväisyystapahtuma, joka kokoaa suomalaiset urheilutähdet ottamaan mittaa toisistaan tenniskentillä. Tapahtuma järjestetään Kalastajatorpan Tennisklubilla lauantaina 6.7. ja on yleisölle avoin ja ilmainen. Turnauksen tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, lasten mielenterveyden hoitoon Lastenklinikan Kummien kautta. Tervetuloa mukaan seuraamaan pelejä!

Lukuvinkkejä
Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.