Elokuu oli kohtalaisen hyvä kuukausi osakesijoittajalle, mutta tuottoerot eri markkinoiden ja sektoreiden välillä olivat suuret. Poliittiset teemat kuten USA:n kauppapolitiikka, Turkin ja Argentiinan kriisit sekä Euroopassa huolet Italian valtion budjetista ja hallitsemattomasta Brexitistä ovat painaneet riskinottohalukkuutta niin kehittyvien maiden kuin Euroopankin osake- ja korkomarkkinoilla. Sijoittajat ovat hakeneet turvaa USA:n markkinoilta.
Perustekijät osakemarkkinoiden nousulle ovat olleet hyvät. Tämän vuoden toisen kvartaalin tuloskasvu Yhdysvalloissa on noin 25 % ja Euroopassakin odotetaan vajaan 10 % tuloskasvua, mikä on historiallisia keskiarvoja korkeampaa.
Maailman noin 4 %:n talouskasvu luo hyvän pohjan yritysten tuloskasvulle myös tulevaisuudessa. Ensi vuoden globaalit tuloskasvuennusteet ovat edelleen noin 10 % luokkaa. Toisaalta poliittiset riskit ovat kasvaneet. Esimerkiksi USA:n ja Kiinan välisen kauppakiistan eskaloituminen leikkaisi niin talouskasvua kuin yritysten tuloskasvuakin maailmanlaajuisesti.
Maailman osakemarkkinoita kuvaava MSCI ACWI -indeksi nousi elokuun aikana euroissa mitattuna noin 1,7 %. Nousu on pääsääntöisesti ollut kasvu- ja laatuyhtiövetoista, kun arvoyhtiöt ovat keskimäärin olleet miinuksella. Sektoreista teknologia nousi noin 6 %, kun rahoitus laski noin 1 %.
USA:n markkinat nousivat isojen teknologiayhtiöiden johdolla euromääräisesti noin 3,8 %. Eurooppa ja kehittyvät markkinat puolestaan päätyivät noin 2 % miinukselle. Eurooppalaiset vientiyhtiöt ja kehittyvät markkinat, erityisesti Kiina, ovat kärsineet Trumpin hallinnon kauppapolitiikasta. Euroopan markkinoita painaa myös pankkisektorin suuri paino ja kehittyvien markkinoiden eurotuottoja kehittyvien maiden valuuttojen heikkeneminen.
Korkotaso sekä yrityslainojen riskilisät ovat euroalueella edelleen erittäin matalat. Poliittisten epävarmuuksien lisäännyttyä elokuun aikana riskilisät ovat olleet nousussa, mikä on painanut yrityslainojen sekä kehittyvien maiden lainojen arvoja.