Osakekurssit elpyneet alkuvuoden heikkouden jälkeen, erityisesti IT ja Energia nousussa
Markkinoiden luottamus on osittain palautunut kevään kuluessa lukuisista auki olevista epävarmuustekijöistä huolimatta. Osakekurssit ovat elpyneet kevään aikana alkuvuoden heikkouden jälkeen. Euroissa mitattuna maailman osakemarkkinat ovat tuottaneet noin +4 % vuoden alusta. Raaka-ainemarkkinoilla etenkin öljyn ja nikkelin hinnat ovat nousseet tuntuvasti alkuvuoden aikana.
Myös dollarin kurssi on piristynyt ja se on alkuvuonna noussut noin +3 % euroa vastaan. Yhdysvaltain dollarin vahvistuminen yhdistettynä korkotason nousuun ovat kuitenkin vieneet parhaan terän kehittyviltä markkinoilta.
Korkomarkkinoilla tuotot ovat jääneet miinusmerkkisiksi kautta linjan ja etenkin kehittyvien markkinoiden lainoissa. Yhdysvalloissa pitkien korkojen nousu on rauhoittunut viime aikoina – mutta 10 vuoden valtionlainakorko on edelleen yli 0,4 % vuodenvaihdetta korkeammalla.
”Todennäköisyys maailmantalouden kasvun hidastumiselle nykyiseltä liki 4 % tasolta vuonna 2020 ja siitä eteenpäin on kasvanut.”
Yhdysvalloissa ensimmäisen vuosineljänneksen yritystulokset kasvoivat peräti +26 % edellisvuodesta Energia- ja IT-sektoreiden vetäminä. Euroopassa tuloskasvu jäi +4-5 % haarukkaan osin vahvan euron ja kuluttajasektoreiden heikkouden vuoksi. Yhdysvaltain osakemarkkina on myös tarjonnut parhaat tuotot euroissa mitattuna alkuvuonna (+6 %) kun taas Kehittyvät markkinat ovat polkeneet paikallaan.
Myös Euroopassa tuotot ovat jääneet vaimeiksi (+1 %). Maailmanlaajuisista toimialoista IT (+12 %) ja Energia (+9 %) ovat tuottaneet parhaiten, kun taas defensiivisemmät ja tyypillisesti korkoherkemmät toimialat kuten Telekommunikaatio (-5 %) sekä Päivittäistavarat (-4 %) ovat kehittyneet heikosti alkuvuoden aikana.
Epävarmuudesta huolimatta talouden aktiviteetti edelleen vahvalla tasolla
Markkinoiden huolenaiheet eivät suuresti ole ratkenneet viime aikoina. Talouden yllätysindeksit ovat laskeneet tasaisesti alkuvuoden aikana ja etenkin euroalueella kasvunumerot ovat jäännet alle odotusten. Yhdysvalloissa keskuspankin koronnostot jatkuvat loppuvuoden aikana, Yhdysvaltain ajamissa kauppakiistoissa on taas nähty takapakkia viime päivinä ja Italian poliittinen tilanne on edelleen epäselvä.
Maailmantalouden kasvu on kuitenkin jatkunut toistaiseksi hyvänä. Yhdysvalloissa toisen vuosineljänneksen BKT-kasvu kiihtyneet verrattuna vuoden ensimmäiseen neljännekseen ja Kiinassa talousnumerot ovat pitäneet hyvin pintansa. Yhdysvalloissa veronalennukset tukevat sekä investointeja että kulutusta.
Euroalueella ja Japanissa talouskasvu on kuitenkin hidastunut alkuvuonna verrattuna viime vuoden lopun suhdannehuippuun. Euroalueella teollisuuden ostopäälliköiden indeksi on laskenut viime joulukuun huipputasoilta nyt jo viisi kuukautta putkeen, ilmeisesti osin kapasiteettiongelmien ja osin vahvan euron vuoksi. Euroalueella myös palveluiden aktiviteetti on tasaisesti hidastunut tammikuun jälkeen.
”Kauppariidat ovat kärjistyessään vakava uhkatekijä markkinoille ja ajan myötä myös talouskasvulle. Varsinaisesta taantumasta on kuitenkin vielä ennenaikaista puhua.”
Talouden aktiviteetti on kuitenkin edelleen vahvalla tasolla ja kysyntänäkymät ovat yhä verrattain suotuisat. Todennäköisyys maailmantalouden kasvun hidastumiselle nykyiseltä liki 4 % tasolta vuonna 2020 ja siitä eteenpäin on kuitenkin kasvanut. Veronalennusten vaikutukset hiipuvat ajan myötä samalla kun korkeammat korot viilentävät kysyntää.
Talous- ja tuloskasvun jatkuessa odotetusti globaalit osakemarkkinat voivat tuottaa keskimäärin +4-8 % vuodessa tämän ja ensi vuoden aikana kiintein valuuttakurssein. Yritysten odotettu tuloskasvu vuosille 2018-2019 on globaalisti yli +10 % vauhdissa kummallekin vuodelle Yhdysvaltain ja Kehittyvien markkinoiden vetäminä. Osakkeiden arvostustasot ovat kuitenkin yhä +10-20 % tavanomaista korkeammalla.
Osakemarkkinoilla PE-luvut ovat jo laskeneet viimeisen vuoden aikana ja lasku jatkuu lähivuosina. On todennäköistä, että markkinat alkavat asteittain hinnoittelemaan suhdanteen taittumiseen vuoden 2020 aikana. Historiallisesti PE-luvut ovat suhdannenousun loppuvaiheessa tavanomaista matalammilla tasoilla verrattuna edelliseen 10 vuoden tyypilliseen tasoon. Myös osinkotuoton merkitys on kasvussa.