Viime viikolla nähty nopea USA:n 10 vuoden koron nousu 7,5 vuoden huippuihin on johtanut korjausliikkeeseen osakemarkkinoilla maailmanlaajuisesti. USA:n taloudessa on veronalennusten myötä vahva kasvumomentum tämän ja vielä ensi vuoden ajan, minkä vuoksi keskuspankki on vahvistanut viestiään ohjauskoron nostojen jatkamisesta tämän ja ensi vuoden aikana.

Vahvan talouskasvun seurauksena korkotason nousu on luontevaa ja vahva talouskasvu on myös positiivista osakemarkkinoiden kannalta pidemmällä aikavälillä. Nopean koron nousun seurauksena sijoittajat ovat aluksi myyneet kalliita osakesektoreita kuten teknologiaosakkeita, kun tulevaisuuden kassavirtoja diskontataan korkeammalla korolla kuin aiemmin.

”Tulosennusteet ovat edelleen varsin optimistiset eikä niissä ole nähty markkinalaskua vastaavaa korjausta alaspäin.”

Viimeisten vuosien aikana nähty teknologiavetoinen Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden nousu on hilannut arvostuskertoimet, varsinkin teknologiaosakkeissa, historiallisia keskiarvoja selvästi korkeammalle. Myyntipaine on tarttunut myös muihin sektoreihin ja markkinoihin sijoittajien kotiuttaessa voittoja kasvuosakkeista. Maailman osakemarkkinat ovat viikossa laskeneet euroissa mitattuna hieman yli 4 %. Markkinatunnelmia painaa tällä hetkellä myös huolet lisääntyvästä protektionismista ja Italian alijäämäisestä budjetista.

Osakemarkkinoiden tuottojen kannalta tärkeässä roolissa on edelleen yritysten tuloskasvuennusteet. Tulosennusteet ovat edelleen varsin optimistiset eikä niissä ole nähty markkinalaskua vastaavaa korjausta alaspäin.

Osakeanalyytikoiden keskimääräinen tämän vuoden tuloskasvuennuste maailman osakkeille on 16 % ja ensi vuoden ennuste 10 %. Hyvän pohjan tuloskasvulle luo kohtuullisen hyvä talouskasvu. IMF:n tuore talouskasvuennuste tämän ja ensi vuoden maailman talouskasvulle on 3,7 %.

Käynnistymässä oleva kolmannen kvartaalin tuloskausi rauhoittanee markkinoita. Näillä korkotasoilla USA:n valtionlainat ovat houkuttelevampi sijoituskohde kuin aikaisemmin, mikä todennäköisesti hillitsee koronnousupainetta tulevaisuudessa. Markkinoiden korjausliike avaa myös mahdollisuuksia sijoittajille.

Lukuvinkkejä
Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.