Joe Biden ja lupaavat uutiset koronarokotteesta siivittäneet osakkeet ennennäkemättömään nousuun viikon alun pörssissä

Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat ratkenneet Joe Bidenin eduksi. Trump jatkaa vielä taisteluaan vaalitulosta vastaan, mutta Trumpin vaalivoittoon ei riitä uskoa. Senaatin enemmistö on ilmeisesti jatkossakin republikaaneilla, vaikka ratkaisu venyykin tammikuulle. Vallanjako puolueiden välillä vaikeuttanee suurten poliittisten suunnanmuutosten läpimenoa. Yhdysvalloissa uudet talouden elvytystoimet ovat taas ajankohtaisia ja siihen vaaditaan poliittista yhteisymmärrystä. Koronan uusi tuleminen länsimaissa uhkaa talouksien […]

Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat ratkenneet Joe Bidenin eduksi. Trump jatkaa vielä taisteluaan vaalitulosta vastaan, mutta Trumpin vaalivoittoon ei riitä uskoa. Senaatin enemmistö on ilmeisesti jatkossakin republikaaneilla, vaikka ratkaisu venyykin tammikuulle. Vallanjako puolueiden välillä vaikeuttanee suurten poliittisten suunnanmuutosten läpimenoa. Yhdysvalloissa uudet talouden elvytystoimet ovat taas ajankohtaisia ja siihen vaaditaan poliittista yhteisymmärrystä. Koronan uusi tuleminen länsimaissa uhkaa talouksien elpymisen jatkumista lähikuukausien aikana, mutta Pfizerin ilmoitus koronarokotteen lupaavista tuloksista antoi uskoa talouden uuteen elpymiseen ensi vuoden aikana.

 

Vaalienjälkeiset katseet siirtymässä takaisin elvytystoimiin

Demokraatti Joe Biden on voittanut Yhdysvaltain presidentinvaalit. Senaatti näyttäisi jäävän republikaanikomentoon. Kiina hiertää Yhdysvalloissa maan politikkoja yli raja-aitojen, joten tältä osin ei ole syytä odottaa suuria muutoksia. Valkoinen talo ja kongressi hyväksyvät todennäköisesti uuden talouden tukipaketin loppuvuoden aikana. Paketin koko asettunee 2000 miljardin dollarin tienoille. Vaikuttaa siltä, että koronaviruksen uusi tuleminen länsimaissa olisi taittumassa kunnolla vasta ensi kesän aikana, jolloin myös ensimmäiset rokotukset ovat ilmeisesti toteutettu ainakin Yhdysvalloissa. Sitä ennen eriasteiset aktiviteetinrajoitukset ovat arkipäivää ja talouskehitys vaati siten lisää tukea talouspolitiikalta.

Kolmas vuosineljännes toi helpotusta talouskurimukseen, mutta kaksoistaantuma uhkaa Euroopassa

Rajoitusten purku sekä massiiviset elvytystoimet mahdollistivat vahvan palautumisen länsitalouksissa vuoden kolmannella neljänneksellä. Yhdysvalloissa BKT nousi +7,3 % edellisestä vuosineljänneksestä vuoden kolmannella neljänneksellä, joskin taloudellisen aktiviteetti oli yhä -3,5 % alle vuoden 2019 viimeisen vuosineljänneksen tason. Euroalueella reaalinen BKT nousi +12,7 % vuoden kolmannella neljänneksellä edellisestä vuosineljänneksestä. Talouden kokonaistuotanto oli silti yhä -4,3 % matalampi kuin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Ranska, Espanja sekä Italia vetivät palautumista kesän aikana.

Euroopassa koronaviruksen toinen tuleminen syksyn aikana sekä siitä seuranneet uudet tiukat rajoitukset useassa suuressa taloudessa lisäävät selvästi kaksoistaantuman riskiä seuraavan kuuden kuukauden aikana. Euroalueella palvelualojen ostopäälliköiden indeksi on taas valahtanut supistumisen puolelle syys-lokakuun aikana. EKP viestitti omalta osaltaan, että se valmistelee lisäelvytystoimia joulukuulle. Yhdysvalloissa koronan vastaava kolmas aalto ei ole vielä johtanut yhtä laajamittaisiin rajoitustoimiin ja maan palvelualat ovat ostopäällikköindeksin mukaan jatkaneet kasvuaan myös syys-lokakuussa. Koronarokote lienee laajasti saatavilla ja käytössä aikaisintaan vuoden 2021 toisella vuosipuoliskolla. On siten todennäköistä, että eriasteiset sosiaalisen kanssakäymisen rajoitustoimet jatkuvat syksyn ja talven läpi.

IMF julkaisi päivitetyt talousennusteensa lokakuussa otsikolla ”hidas ja vaikea elpyminen”. Kansainvälinen valuuttarahasto arvioi, että hallitukset ovat globaalisti tukeneet kotitalouksia ja yrityksiä koronakriisin aikana yhteensä 12 biljoonalla dollarilla eli 9 % maailman BKT:stä. Myös rahapoliittinen tuki on ollut ennennäkemätöntä. Rahasto kuitenkin varoittaa ennenaikaisesta elvytyksen lopettamisesta. Etenkin vihreitä ja digitaalisia julkisia investointeja kannattaisi rahaston mukaan tehdä. Ensi vuodelle IMF ennustaa +5,2 % kasvua maailmantaloudessa. Yhdysvalloille IMF ennustaa +3,1 % BKT-kasvua ja euroalueelle peräti +5,2 % Espanjan ja Ranskan johdolla. Kiinan pitäisi ennusteen mukaan päästä jopa +8,2 % kasvuun ensi vuonna. Brexit-epävarmuuden riivaamaan Iso-Britanniaankin povataan +5,9 % talouskasvua vuonna 2021.

Etenkin Yhdysvalloissa osakkeiden arvostustasot ovat historian valossa korkeat, mutta hyvin linjassa huippumatalan 10 vuoden valtionlainakorkotason kanssa. Yritysten tulosennusteet vaikuttavat ylioptimistisilta ensi vuodelle. MSCI AC World-indeksin yrityksille povataan jopa +29 % tuloskasvua vuonna 2021 Japanin, Euroopan sekä kehittyvien markkinoiden johdolla. Tuleva koronarokote sekä todennäköiset lisäelvytystoimet parantavat talousnäkymiä ensi vuoden toisella puoliskolla. Tulosennusteet vaikuttavat silti liian positiivisilta huomioiden seuraavan kolmen-kuuden kuukauden epävarmuudet.

Lokakuussa alavireisempää kehitystä osakemarkkinoilla

Maailman osakemarkkinoita kuvaava MSCI AC World -indeksi laski lokakuussa -1,8 % euroissa mitattuna. Dollarin lievä vahvistuminen tuki globaaleja osaketuottoja eurosijoittajan näkökulmasta. Korkopuolella matalariskisemmät euroalueen valtionlainat tuottivat sitä vastoin +1,0 % ja IG-yrityslainat +0,8 %.

Arvo- ja kasvuosakkeet laskivat globaalisti samaa tahtia lokakuussa. Pienyhtiöt tuottivat sen sijaan liki +2,4 % paremmin kuin yleinen markkina. Vastuullisen sijoittamisen maailmanindeksi tuotti -0,4 prosenttiyksikköä heikommin kuin maailmanindeksi. Alueellisesti kehittyvät markkinat tuottivat parhaiten +2,7 % tuotolla. Euroopassa tuotto jäi heikoksi eli -5,0 % ja Pohjoismaissa -4,0 %. Yhdysvaltain markkinat laskivat -2,0 %. Toimialoittain kommunikaatio- ja alustapalvelut tuottivat +2,7 %, kun taas IT-sektorin tuotto oli -3,8 %. Rahoitussektori polki paikallaan samalla kun energiasektori laski -5,2 %. Teollisuus tuotti -1,9 %.