Maailman osakemarkkinat kääntyivät helmikuun loppupuolella rajuun laskuun koronaviruksen leviämisen vanavedessä. Maailmantalouden indikaattorit näyttivät vielä tammi-helmikuussa, että globaali kasvu olisi elpymässä alkuvuoden aikana. Talousennusteet ovat nyt tulossa tuntuvasti alaspäin. Keskuspankit yrittävät palauttaa luottamusta.
Koronaviruksen negatiiviset vaikutukset globaaliin talouteen ovat suuret helmi-maaliskuussa. Kiinassa BKT-kasvu tullee olemaan lähellä nollaa vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Myös muualla Aasiassa – kuten Etelä-Koreassa ja Japanissa – vaikutukset ovat merkittävät. Italiassa ensimmäisen vuosineljänneksen BKT-kasvu on ilmeisesti jälleen pakkasella. Tällä hetkellä noin 27 % maailmantaloudesta kärsii akuutisti koronaviruksesta ja sen aiheuttamista taltuttamistoimista. Keskuspankit sekä G20-talouspäättäjät ovat ilmoittaneet valmiudestaan reagoida elvytystoimilla talousvaikutusten niin vaatiessa. Kiinassa pankkisektorin likviditeetin määrää on lisätty tuntuvasti ja ohjauskorkoja on laskettu lievästi alkuvuoden aikana. Maaliskuun 3. päivä Yhdysvaltain keskuspankki FED toteutti harvinaisen 0,5 %-yksikön ohjauskoronlaskun kokousten välissä.
Maailmantalouden kasvunäkymät ja yritysten tulosennusteet vuodelle 2020 ovat menossa uusiksi
Markkinoilla arvioidaan kuumeisesti viruskriisin jälkeistä talouskasvun elpymisen ajankohtaa sekä voimakkuutta. Vielä tammikuussa IMF ennusti, että globaali BKT-kasvu yltää 3,3 %:iin vuonna 2020 kehittyvien talouksien johdolla. Helmikuussa Kiinassa autokauppa pysähtyi kuin seinään, kaupat olivat laajalti kiinni ja teollisuudessa tuotannon taso oli 30-70 % normaalista. Helmikuussa Kiinan yhdistetty ostopäällikköindeksi laski tasolle 27,5 – nollakasvun raja on 50 ja tammikuussa lukema oli 51,9. Pienemmät yritykset tuskailevat rahoitusvaikeuksien kanssa. Myös Etelä-Koreassa ja Japanissa on tuntuvaa pehmeyttä. Tämä heijastuu tuotantoketjujen ja liikkuvuuden kautta globaalisti teollisuustuotantoon, vähittäiskauppaan ja muihin palveluihin.
Jos koronavirus saadaan Kiinassa taitettua lasku-uralle maalis-huhtikuun aikana, Kiinassa on edellytyksiä tuotannon normalisoitumiseen vuoden toisen vuosineljänneksen aikana. Toteutuneet tulon- ja tuotannonmenetykset jäänevät kuitenkin enemmän tai vähemmän pysyviksi tukitoimista huolimatta.
IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva arvioi vielä 24. helmikuuta optimistisesti, että maailmantalouden kasvu heikentyy vain 0,1 %-yksikköä, jos Kiina pääsee normaalituotantoon vuoden toisella neljänneksellä. Monet muut arviot osoittavat, että BKT-tappio voisi olla jopa luokkaa 0,7-1,3 %. OECD laski omaa ennustettaan maailmantalouden kasvusta 2. päivä maaliskuuta puoli prosenttiyksikköä tasolle 2,4 %. Vuodelle 2021 OECD kuitenkin odottaa tuntuvaa kasvun elpymistä tasolle 3,3 % (marraskuu: 3,0 %). Tässä vaiheessa on vielä vaikea arvioida kriisin lopullista kestoa ja laajuutta, joten BKT-vaikutukset ovat auki.
Kiinan mukaan koronavirus ei olennaisesti vaikuta Yhdysvaltain kanssa tammikuussa sovitun kauppasopimuksen toimeenpanoon. Kiina on sopimuksen mukaan alentanut tulleja yhdysvaltalaistuotteille. On kuitenkin selvää, että Kiina ei lyhyellä aikavälillä pysty sovitusti lisäämään tuontiaan Yhdysvalloista.
Myös tulosennusteisiin kohdistuu painetta alaspäin vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Monet kansainväliset suuryritykset – kuten Apple, Microsoft, Procter & Gamble, Diageo, Mastercard ja Maersk – ovat varoittaneet, että ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihto ja tulos tulevat kärsimään koronaviruksen seurauksena. Myös öljyn hinta on laskenut huomattavasti alkuvuonna. Yhdysvalloissa ennusteet tuloskasvulle ovat tällä hetkellä +2 % ensimmäiselle vuosineljännekselle ja +5 % toiselle vuosineljännekselle.
Osakemarkkinoiden suunta riippuu viruksen jälkeisestä kasvun elpymisestä ja rahapolitiikasta
Osakekurssit olivat painuneet tuntuvasti vuodenvaihteen tasojen alapuolelle helmikuun lopussa. Osakkeet ovat voittokertoimilla mitattuna yhä historiallisesti hintavia ja kuluvan vuoden tulosennusteissa on laskupaineita. Pitkien korkojen tuntuva lasku – sekä vahvistuneet odotukset keskuspankkien tukitoimista – ovat kuitenkin selvästi parantaneet osakkeiden suhteellista houkuttelevuutta suhteessa korkosijoituksiin.
Viruskriisin laajuutta ja lopullisia taloudellisia vaikutuksia on toistaiseksi vaikea arvioida. Yhdysvaltain ja Euroopan keskuspankit eivät ole vielä selkeästi viestittäneet aikeistaan reagoida kasvaneeseen epävarmuuteen uusilla elvytystoimilla. Jos koronaviruksen leviäminen saadaan pian hallintaan, niin osakekurssien lasku jäänee lyhytkestoiseksi. Muussa tapauksessa maailmantalouden kehitys saattaa heiketä nopeammin, enemmän ja pitkäkestoisemmin kuin mihin talouspolitiikka kykenee reagoimaan. Tällöin vakavamman kasvunotkahduksen sekä osakemarkkinoiden pitkäkestoisemman laskun riski on ilmeinen.
Helmikuun toisella puoliskolla rajua laskua osakemarkkinoilla
Maailman osakemarkkinat laskivat 19. päivän huipuiltaan helmikuun loppuun mennessä -11,5 % euroissa mitattuna. MSCI AC World indeksi tippui koko helmikuun aikana -7,4 % euroissa mitattuna ja -8,1 % dollareissa mitattuna. Vastuullisen sijoittamisen maailmanindeksi tuotti 0,7 %-yksikköä paremmin kuin maailmanindeksi. Kasvuosakkeet tuottivat 2,3 %-yksikköä paremmin kuin arvo-osakkeet. Pienyhtiöt laskivat suuryhtiöitä enemmän tuottaen euroissa -8,3 %. Kehittyvät markkinat pitivät pintansa selvästi paremmin kuin kehittyneet markkinat helmikuussa laskien -4,6 % euroissa. Kiinassa osakekurssit jopa nousivat +1,7 % helmikuussa. Yhdysvalloissa markkina laski -7,5 % euroissa mitattuna ja Euroopassa markkina tippui -8,5 %. Pohjoismaat laskivat vastaavasti -6,1 %. Koronaviruspelot rankaisivat etenkin globaaleja ja/tai suhdanneherkkiä toimialoja. Teollisuus laski -8,6 % ja energiasektori vastaavasti -13,2 %. Rahoitussektorilla laskua kertyi -8,6 %. Globaali IT-sektori tuotti vastaavasti euroissa -6,1 % ja kommunikaatiopalvelut -4,9 %.