Kiinassa koronaviruskriisin pahin vaihe vaikuttaa olevan ohi, kun taas samanaikaisesti Euroopassa valmistaudutaan ottamaan vastaan pahinta terveydellistä iskua. Laajoilla eristys- ja kieltotoimilla pyritään hidastamaan viruksen leviämistä. Maailmantalouden ja sijoitusmarkkinoiden korkean epävarmuuden jatkuessa myös keskuspankit ovat vastanneet ennennäkemättömillä elvytystoimilla.

Koronaviruskriisi maailmalla jatkuu ja myös sijoitusmarkkinat ovat olleet kovassa myllerryksessä. Kiinassa kriisin pahin vaihe alkaa pian jo olla ohi, kun taas Euroopassa ja Yhdysvalloissa pahin terveydellinen ja taloudellinen isku on ilmeisesti edessä maalis-toukokuun aikana.

Poliittiset päättäjät pyrkivät eristys- ja kieltotoimilla hidastamaan viruksen leviämistä. Etenkin työvoimavaltaiset palvelualat – kuten ravintola-, elämys-, majoitus- sekä kuljetuspalvelut – kärsivät lyhyellä aikavälillä rajusti toimintaympäristön heikentymisestä sekä Suomessa että muissa länsimaissa.

”Markkinoiden rauhoittumisen kannalta olisi keskeistä, että luottamus vahvistuu siihen, että virus saadaan taltutettua nopeasti myös länsimaissa ja että riittävät talouden tukitoimet saadaan pian maaliin.”

Keskuspankit ovat omalta osalta vastanneet merkittävillä elvytystoimilla, joilla pyritään varmistamaan, että pankkisektorin maksuvalmius ja kyky pitää luottohanat auki talouteen säilyy. Myös poliittiset päättäjät ovat rakentamassa huomattavia finanssipoliittisia tuki- ja takauspaketteja sekä yrityksille että kotitalouksille.

Tämän hetken tiedon valossa näyttää siltä, että globaali BKT laskee rajusti vuoden ensimmäisellä puoliskolla ja etenkin kuluvan vuoden toisella neljänneksellä. Maailmantalouden kasvu vuonna 2020 uhkaakin jäädä jopa heikommaksi kuin finanssikriisissä vuonna 2009, vaikka maailmantalouden elpyminen käynnistyisi kesän ja syksyn aikana.

Tässä vaiheessa on vaikea arvioida kriisin lopullista kestoa ja laajuutta, joten BKT-tappiotkin ovat auki. Osakemarkkinat Yhdysvalloissa hinnoittelevat tällä hetkellä sitä, että yritystulokset laskevat tänä vuonna arviolta 20-30 % viime vuodesta. Sijoittajien halu ja kyky kantaa riskiä on kovalla koetuksella.

Arvioimme, että maailmantalouden ja sijoitusmarkkinoiden korkea epävarmuus jatkuu vähintään seuraavat 1-2 kuukautta. Markkinoiden rauhoittumisen kannalta olisi keskeistä, että luottamus vahvistuu siihen, että virus saadaan taltutettua nopeasti myös länsimaissa ja että riittävät talouden tukitoimet saadaan pian maaliin mahdollistaen talouden elpymisen loppuvuonna. Tämä loisi pohjaa sille, että riskipitoiset omaisuuslajit, kuten osakemarkkinat, voisivat alkaa elpymään jotain kuukausia ennen kuin reaalitaloudessa on kouriintuntuvia valopilkkuja, kuten tyypillisesti talouden suhdannekäänteissä.

Lukuvinkkejä

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.