Maailman osakemarkkinat nousivat huhtikuussa euroissa mitattuna kaikkien aikojen korkeimmille tasoilleen. Markkinoiden tunnelmat ovat olleet optimistiset, kun loppuvuodelle ennakoidaan elvyttävää rahapolitiikkaa ja USA:n ja Kiinan kauppakiistan on odotettu ratkeavan positiivisesti. Lisäksi odotuksissa on voimakasta piristymistä talous- ja tuloskasvuun. Arvostustasot ovat nousseet korkeiksi historiallisiin keskiarvoihin nähden. Mielestämme hinnoissa on jopa liian paljon positiivisia odotuksia eikä varaa negatiivisille yllätyksille juuri ole.

Toukokuun ensimmäisen viikon lopussa Trump uhkasi Twitterissä korottaa tuontitulleja Kiinan viennille 10 %:sta 25 %:iin 10.5.2019, yhteensä 200 mrd USD arvosta, mikäli maiden väliset neuvottelut eivät etene nopeammin. Neuvottelut ovat olleet useiden tietolähteiden mukaan loppusuoralla ja Trumpin ilmoitus vaikuttaa painostuskeinolta. Ilmoituksen jälkeen markkinat ovat olleet laskussa, erityisesti Manner-Kiinassa.

 

Yhdysvaltalaiset osakkeet sekä sykliset sektorit nousivat eniten

Globaalit osakkeet (MSCI ACWI) nousivat huhtikuussa euroissa noin 3,6 %, kun tänä vuonna nousua on kertynyt jo 18,3 %. Odotuksia selvästi paremmin etenevän tuloskauden myötä USA oli paras osakemarkkina noin 4,0 %:n nousulla. Euroopassakin markkinat nousivat noin 3,8 %, vaikka kuluva tuloskausi on jäämässä heikoksi. Kehittyvät markkinat nousivat noin 2,1 %.

Hyvien tunnelmien ja positiivisten tulosraporttien myötä eniten ovat nousseet suhdanneherkät osakesektorit, kuten IT, rahoitus, kulutustavarat ja alustatalouden yhtiöt. Odotuksia paremmista tuloksista raportoivat mm. Amazon, Facebook ja Microsoft, jonka markkina-arvo kävi jopa 1000 miljardin USD:n yläpuolella. Laatu- ja kasvuyhtiöt puolestaan tuottivat arvoyhtiöitä paremmin.

 

Alkuvuoden tuloskasvu heikkoa, loppuvuoteen odotetaan piristymistä – arvostukset korkealla

USA:n ensimmäisen kvartaalin tuloskausi on edennyt merkittävästi odotuksia paremmin, mikä on nostanut markkinoiden tunnelmia. Poikkeuksellisen vahvan viime vuoden jälkeen alkuvuoden tuloskasvu on heikkoa.

Näillä näkymin SP 500 yritysten Q1 tuloskasvu päätyy 0 – 1 %:n tasolle, kun vielä vuoden alussa analyytikoiden konsensusennusteet olivat yli 3 % pakkasella. Konsensusennusteiden mukaan vuoden viimeiseltä neljännekseltä lähtien tuloskasvu piristyy merkittävästi ensi vuotta kohti ja näin tänä vuonna päästäisiin 3 %:iin. Ensi vuoden konsensusennuste on optimistinen 12 %.

Euroopassa alkuvuoden heikko talouskehitys näkyy yritysten ensimmäisen kvartaalin tuloskasvussa ja tällä hetkellä STOXX 600 Q1 tuloskasvu on painumassa -4 %:iin. USA:n tapaan loppuvuodelle ja ensi vuoteen ennustetaan merkittävää piristymistä.

Globaalisti osakkeille (MSCI World ACWI) analyytikoiden konsensusennuste on noin 4 % tälle ja ensi vuodelle noin 11 %. Tämän vuoden ennuste on ollut viime syksystä lähtien laskussa ja loppu- sekä ensi vuoden piristymiseen liittyy merkittävää epävarmuutta. Osakemarkkinoiden alkuvuoden nousu on nostanut arvostustasot historiallisiin keskiarvoihin nähden korkealle, mikä leikkaa osakemarkkinoiden tuottopotentiaalia tästä eteenpäin. Arviomme mukaan 12 kk tuotto-odotus maailman osakkeille on noin 0 – 5 %. Jatkossa positiivinen kehitys edellyttää tuloskasvun merkittävää piristymistä loppu- ja ensi vuonna tai arvostustasojen nousua entisestään esimerkiksi odotettua elvyttävämmän rahapolitiikan johdosta.

 

Tuloskasvun elpymiseen tarvitaan talouden aktiviteetin piristymistä

Teollisuustuotanto on heikolla tasolla euroalueella ja hidastumaan päin USA:ssa muun muassa globaalien epävarmuuksien, kuten USA:n ja Kiinan kauppakiistan sekä epäselvän BREXIT–tilanteen, vuoksi. Kasvu on palvelualojen varassa, jonne teollisuustuotannon heikkous ei ole vielä tarttunut ja jota tukee vahva työmarkkinakehitys niin USA:ssa kuin euroalueella.

Tuorein IMF:n ennuste maailman tämän vuoden talouskasvulle on nykytiedon valossa optimistinen 3,3 % ja se pohjautuu heikon alkuvuoden jälkeen loppuvuoden piristymiseen. Käänne voisi perustua yllä mainittujen globaalien epävarmuuksien poistumiseen ja sitä kautta yritysten luottamuksen palautumiseen sekä talous- ja rahapoliittiseen elvytykseen niin länsimaissa kuin Kiinassakin.

Huhtikuussa markkinoiden tunnelmia nostivat uutiset USA:n ja Kiinan kauppaneuvotteluiden positiivisesta kehityksestä ja sopimuksettoman BREXIT:n välttämisestä. USA:n ja Kiinan välillä ei vielä ole sopimusta ja BREXIT:n suunta on edelleen hukassa. Näillä näkymin kauppapoliittinen epävarmuus ei ole kuitenkaan poistumassa kokonaan, vaikka USA ja Kiina todennäköisesti pääsevät sopuun, koska lopullista aselepoa ei ehkä saavuteta. Lisäksi huhtikuussa USA:n kauppapoliittisen painostuksen kohteeksi on joutunut jälleen myös EU, jolle Trump on uhkaillut tuontitullien asettamista.

Kiinan talousdata on kääntynyt huhtikuussa parempaan suuntaan, mikä on herättänyt markkinoilla toiveita käänteestä Kiinan taloudessa. Alkuvuonna Kiinan viranomaiset ovat helpottaneet pankkien lainanantoa, mikä on näkynyt lisääntyneenä lainanantona ja aktiviteetin piristymisenä niin teollisuustuotannossa kuin palvelualoillakin. Talouskasvua on myös vauhditettu veronalennuksilla. Mikäli käänne jää pysyvämmäksi, näkyy se todennäköisesti myös euroalueen ja muun Aasian talouksien piristymisenä vuoden loppupuolella.

 

Rahapolitiikka taloutta ja markkinoita tukevaa

Osakemarkkinoiden positiivisia tunnelmia ja arvostustasojen nousua ovat tukeneet edelleen viestit yhä elvyttävämpään suuntaan kehittyvästä rahapolitiikasta niin USA:ssa kuin euroalueellakin. Seurauksena korot ja yrityslainojen luottoriskipreemiot ovat laskeneet alhaisille tasoille erityisesti euroalueella, jossa korkosijoittajan on edelleen haastavaa löytää hyvän tuotto-/riskisuhteen omaavia korkosijoituksia.

Heikon inflaatiokehityksen seurauksena keskuspankeilla ei ole kiirettä nostaa korkoja, mikä on hyvä asia markkinoiden kannalta niin kauan kuin talouskehitys on kohtalaista. Nihkeä inflaatiokehitys on yllättävää varsinkin USA:ssa, jossa työmarkkinat vetävät edelleen hyvin.

Euroalueella koronnostoja ei nähdä tänä vuonna eikä myöskään ensi vuonna, ellei talouden aktiviteetti piristy loppuvuotta kohti merkittävästi. USA:ssa koronnostot ovat myös jäissä tämän vuoden osalta ja markkinoilla odotetaan jopa koron laskua tälle vuodelle.

 

Laskimme osakkeet alipainoon yhdistelmäsalkuissamme

Osakkeiden alkuvuoden nopean nousun jälkeen arvostustasot ovat koholla ja mielestämme osakemarkkinoiden odotukset tulevan kehityksen suhteen ovat liian korkealla. Varaa negatiivisille yllätyksille ei juuri ole. Kotiutimme voittoja ja myimme sijoituksia Aasian kehittyviltä markkinoilta.

Myynnistä saaduilla varoilla ostimme eurooppalaisia hyvän luottoluokituksen yrityslainoja, sillä emme näe korkotasossa välitöntä nousupainetta. Näin kehittyvät markkinat ovat nyt neutraalissa painossa ja korkopuolella yrityslainat ylipainossa. Olemme myös keventäneet käteisen painoa yhdistelmäsalkuissamme ja ostaneet yrityslainoja kehittyviltä markkinoilta.

Lukuvinkkejä

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.