Hallituksissa ja yritysten ylimmässä johdossa on havahduttu siihen, että kestävä kehitys on yritykselle enemmän kuin raportointia, kierrätystä ja pakollista reagointia ulkopuolelta tulevaan paineeseen sen ”oikean liiketoiminnan” ohella. Parhaimmillaan kestävä kehitys on tulevaisuuden kilpailuetu. Hallituksen tehtävä on haastaa johtoa luomaan vastuullisuudesta kestävää, kannattavaa ja kasvavaa liiketoimintaa. Vastuullisuusjohtajat keskittyvät tiiviisti operatiiviseen toimintaan ja liiketoiminnan kehittämiseen, vastuullisuusraporttien ja -selvitysten laatimisen lisäksi.

Miksi yritykseni on olemassa? Onko varmaa, että me kykenemme kannattavaan liiketoimintaan myös tulevaisuudessa?

Hallituksen tehtävä on haastaa yritysjohtoa katsomaan askeleen pidemmälle ja varmistamaan yrityksen menestys tulevaisuudessa. Kiertotalous ja ilmastomuutos  mullistavat monia toimialoja enemmän kuin mikään muu muutos seuraavien vuosikymmenten ajan. Kestävää kilpailuetua luovat ne, jotka tunnistavat tulevaisuuden mahdollisuudet väistämättä edessä olevista muutoksista.

Kestävä liiketoiminta ja kiertotalous eivät ole pelkästään ilmastonmuutoksen hillitsemistä tai yritysvastuuta, vaan tulevaisuuden kannattavan liiketoiminnan mahdollistajia.

Liiketoiminnan näkökulmasta kiertotalous ja muut kestävän kehityksen toimintamallit tarjoavat merkittäviä edellytyksiä kannattavan kasvun luomiseksi ja tehostavat samalla resurssien käyttöä – myös maailmasta ehtyvien. Kestävä liiketoiminta ja kiertotalous eivät ole pelkästään ilmastonmuutoksen hillitsemistä tai yritysvastuuta, vaan tulevaisuuden kannattavan liiketoiminnan mahdollistajia.

Kiertotaloudessa materiaalivirrat, palvelut ja tekniset ratkaisut liikkuvat toimiala- ja organisaatiorajojen yli. Uusien ratkaisujen kaupallistamiseen tarvitaan yhteistyötä yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja julkisen sektorin välillä.

Vaikka Suomi on pieni maa ja maakohtaiset tavoitteemme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tuntuvat globaalissa mittakaavassa vähäisiltä, on Suomella jo nyt kokoonsa nähden merkittävää sustech- eli Sustainable Technology osaamista ja -yrityksiä, jopa globaalissa mittakaavassa. Kotimaisilta markkinoilta löytyy lisäksi hyviä vauhdittajia, kuten Sitra ja Climate Leadership Coalition (CLC). Sitraa pidetään globaalisti yhtenä johtavana kiertotalouden lipunkantajana. Sitra on ennakkoluulottomasti ottanut eri sektorit mukaan kokeiluihin ja uudistuksiin, tavoitteena tehdä Suomesta kiertotalouden kärkimaa. CLC:ä puolestaan pidetään eräänä vaikutusvaltaisimpana yritysten yhteenliittymänä taistelussa ilmastomuutosta vastaan.

Jokainen hallitus voi kysyä, miten oma yrityksemme voi kytkeytyä näihin verkostoihin, joissa kestävän kehityksen kokemuksia ja osaamista jaetaan ja uusia liiketoimintamalleja esitellään.

Ilmastonmuutos ja kiertotalous eivät tunne maiden rajoja. Kolmen K:n kannustamana haastan hallituskollegoita ja yritysten ylimpää johtoa siirtämään rohkeasti katseen isompaan kuvaan. Haluttaessa luoda kannattavaa liiketoimintaa, kasvua ja aidosti vaikuttaa, on mentävä maailmalle. Lähtökohtana on oltava globaalit markkinat ja positiivinen kädenjälki kiertotaloudessa ja vähähiilisydessä yli rajojen.

 

Timo Leino
Korkian hallituksen puheenjohtaja

 

Kirjoitus on julkaistu myös Directors’ Institute Finlandin (DIF:n) blogissa. Timo Leino toimii DIF:n Senior Advisorina.

Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.