Sanitaatio-olosuhteiden parantaminen on keskiössä, kun halutaan taata perusoikeuksien toteutuminen jokaiselle lapselle. Monessa kehitysmaassa viemäriverkostot eivät ole suurimmissakaan kaupungeissa kattavia ja on arvioitu, että 2,4 miljardilta ihmiseltä puuttuu kunnolliset käymälät. Ei ehkä heti uskoisi, että huonosta hygieniasta johtuvat taudit, kuten ripuli, keuhkokuume ja kolera tappavat enemmän ihmisiä kuin sodat. Haavoittuvimmassa asemassa olevat lapset sairastuvat syistä, jotka tuntuvat meistä absurdeilta.

Suomen UNICEF ja Korkia ovat kehittäneet S5-konseptin, jonka keskeisenä ajatuksena on systeeminen lähestymistapa sanitaatio-ongelmien ratkaisuun. Konsepti huomioi koko sanitaatiopalveluketjun yhdistäen käymälälietteen keräämisen ja kuljetuksen, biokaasun tuottamisen ja vaikuttavuussijoittamisen. Sanitaatio-ongelmaan puuttuminen on taloudellisesti kestävää, kun ketjuun yhdistetään energiantuotanto, sekä palvelumalli, jossa tuetaan mm. käymälöiden tyhjennystä ja hygieniakasvatusta. Konseptin pilottihankkeen valmistelu on käynnissä Ugandassa.

Toimivan sanitaatiopalveluketjun vaikutukset ulottuvat laajalle: elinolot paranevat, huonosta hygieniasta johtuvat taudit vähenevät sekä taloudellinen aktiivisuus ja palveluverkostot kehittyvät ja yhteisöjen omavaraisuus lisääntyy. S5-konseptin keskeisessä osassa on myös kestävä kehitys ja ilmastonmuutoksen hillitseminen. Prosessissa käymälälietteestä tuotetaan mädätettä, josta valmistetaan hygienisoituja brikettejä. Briketit korvaavat kotitalouksien puunkäyttöä ruuan valmistuksessa ja vähentävät laitonta puun hakkuuta. Lietteenkäsittelyprosessista syntynyt biokaasu voidaan ohjata mikroturbiinille, joka tuottaa sähköä aurinkopaneelien ohella laitoksen oman energiatarpeen kattamiseksi.

UNICEFin WASH-strategiassa (Strategy for Water, Sanitation and Hygiene 2016-2030) sektorien välinen yhteistyö, yksityisen ja julkisen rahoituksen yhdistäminen sekä yksityisen sektorin osallistuminen korostuvat, kun pyrimme takaamaan perusoikeuksien toteutumisen jokaiselle lapselle. Onkin tärkeää löytää taloudellisesti kestäviä ja vaikuttavia ratkaisuja sanitaatiotilanteen kehittämiseen ja uskonkin, että tulevaisuudessa myös vaikuttavuussijoittaminen tulee olemaan isossa roolissa S5-konseptin toteutumisen mahdollistajana. Toivon, että tulevaisuudessa taloudellisen tuoton lisäksi sijoittaja voi halutessaan tavoitella myös merkittävää vaikuttavuutta vastaavien taloudellisesti kestävien hankkeiden myötä.

 

Päivi Kovalainen toimii Suomen UNICEFilla hankepäällikkönä ja vastaa vesi- ja sanitaatioasioista sekä yritysyhteistyön sisällöllisestä kehittämisestä. Hän on yhteiskuntatieteiden maisteri Manchesterin yliopistosta, minkä lisäksi hänellä on humanitaarisen työn erikoisopintoja KwaZulu-Natalin yliopistosta. Aiemmin Päivi on toiminut mm. Suomen ulkoasiainhallinnossa, sekä UNICEFilla Latinalaisessa Amerikassa ja Itä-Afrikassa koordinoiden lastensuojeluohjelmia. Päivi innostuu erilaisista kohtaamisista ja ajatusten törmäyttämisestä – etenkin kun niistä syntyy odottamattomia mahdollisuuksia yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Lukuvinkkejä
Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.