Maailman osakemarkkinoilla kuluvan vuoden helmikuu on alkanut vajaan viiden prosentin laskulla dollareissa mitattuna. Takana on suurin piirtein saman suuruinen nousu markkinoilla tammikuussa. Kyseessä on terve korjausliike pitkän nousujakson jälkeen. Maailman osakemarkkinat ovat nousseet vuoden 2016 alkuvuoden pohjista yli 40 % vuoden 2017 loppuun dollareissa mitattuna. Ennen korjausliikettä maailman osakemarkkinat olivat noin 15 % normaalia kalliimpia. Tämän hetken liike on puolittanut yliarvostuksen.

Markkinoilla huolta on aiheuttanut Yhdysvaltojen nopea korkojen nousu. Korot ovat olleet pitkään hyvin alhaalla. Alhainen korkotaso on johtunut elvyttävästä rahapolitiikasta ja alhaisesta inflaatiosta. Talouden hyvä veto on Yhdysvalloissa laskenut työttömyyden hyvin alhaisille tasoille ja viime perjantaina saatiin viitteitä palkkojen noususta. Tämän uskotaan nostavan inflaatiota ja johtavan keskuspankin koron nostoihin.

Toisaalta talousluvut kertovat edelleen laaja-alaisesta kasvusta maailman laajuisesti tärkeimmillä talousalueilla. Monet pankit ovat nostaneet talouskasvuennusteitaan alkuvuodesta hyvän momentumin ja Yhdysvaltojen veroalennuspaketin seurauksena. Esimerkiksi maailman valuuttarahasto (IMF) ennustaa maailman talouden kasvavan tänä ja ensi vuonna 3,9 %. Talouskasvu antaa hyvän pohjan yritysten tuloskasvulle. Yritysten ennustettu tuloskasvu on noin 13 % seuraavalle vuodelle. Seuraavan vuoden tuotto-odotus maailman osakkeille on noin 8 % luokkaa.

Lukuvinkkejä

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.