Korkia ja ylivieskalainen hankekehittäjä Semecon kehittävät Pohjois-Pohjanmaalle yli 200 megawattia tuulivoimaa. Ylivieskan Vasamassa sijaitseva hanke on hybridihanke, eli sinne suunnitellaan tuulivoiman lisäksi myös aurinkovoimaa. Alueen aurinkovoimahankkeelle on juuri myönnetty luvat, ja tuulivoimahankekin on jo lupaprosessissa.

Vasaman aurinkovoimahankkeelle myönnettiin suunnittelutarve- ja rakennusluvat. Myös tuulivoimahanke on jo hyvässä vauhdissa, sillä se on etenemässä YVA-menettelyyn ja kaavaluonnokseen vielä tämän kevään aikana.

”Meillä on tällä hetkellä Suomessa yli 2 GW aurinko- ja tuulivoimahankkeita vireillä yhdessä kumppaneidemme kanssa. Vasaman aurinkopuiston erityispiirre on se, että se rakennetaan suunnitteilla olevan tuulipuiston viereen”, kertoo Korkian Matti Manner.

Lupamenettelyitä on myös sujuvoittanut hankkeen kaukainen sijainti asutuksesta, sillä aurinkopuisto rakennetaan kesantomaana olleelle peltoalueelle.

”Sekä aurinko- että tuulivoimalla on merkittävä rooli osana Suomen sähköjärjestelmää tulevaisuudessa. Eri tuotantomuodot täydentävät toisiaan, sillä tuotanto ajoittuu tyypillisesti eri ajankohtaan”, kertoo Manner.

Koska Pohjois-Pohjanmaalla on jo entuudestaan paljon tuulivoimaa, myös Semeconin Olli Malkamäki on tyytyväinen siihen, että alueelle saadaan myös muita uusiutuvan energian tuotantomuotoja.

”Vielä ei ole varmaa, aloitetaanko Vasaman aurinkovoimapuiston rakentaminen ennen tuulivoimaa vai rakennetaanko puistoja yhtäaikaisesti. Optimaalisinta olisi yhtäaikainen rakentaminen, sillä sen ansiosta saadaan kustannushyötyjä muun muassa verkkoliitynnän osalta”, kommentoi Malkamäki.

Hybridihankkeen rakentamisen on määrä alkaa vielä tänä vuonna. Valmistuessaan Vasaman hybridihankkeen vuotuinen tuotanto on arviolta 454 gigawattituntia, mikä kattaa noin 22 700 tyypillisen omakotitalon vuotuisen sähkönkulutuksen.

 

Katso, miltä hankealue näytti viime vuoden vierailumme aikana: https://www.korkia.fi/semeconin-kanssa-toteutettava-tuulivoimahanke-myotatuulessa/

 

Lukuvinkkejä

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.