Näin muutama vuosi sitten eräässä seminaarissa demon, jossa vierekkäisillä näytöillä erittäin nopeasorminen ihminen ja ohjelmistorobotti perustivat järjestelmään uusia asiakkaita. En enää muista, kuinka monta asiakasta robotti ehti perustaa samassa ajassa, kun ihminen perusti yhden. Sen muistan, että silmällä pystyi seuraamaan ihmisen työtä, mutta robotin työ vilisti videolla lukukelvottomana. Tämä konkretisoi mieleenpainuvasti sen, että ihminen ei pysty kilpailemaan ohjelmistorobotin kanssa nopeudessa tai virheettömyydessä.

Ja miksi pitäisikään kilpailla, kun ihminen voi ulkoistaa robotille sellaisen työn, jonka robotti osaa paremmin. Maailma ympärillämme muuttuu valtavalla nopeudella. Muutoksesta ja ihan kaikesta, mitä tapahtuu, kerätään koko ajan aivan valtavasti tietoa. Tieto sinänsä ei tuo lisäarvoa, vaan sitä pitäisi koko ajan jalostaa enemmän, nopeammin ja ennakoivasti päätöksenteon pohjaksi. Se on yksinkertaisesti mahdotonta, jos emme kykene samanaikaisesti vapauttamaan aikaamme toistuvista, rutiiniluonteisista ja suoraan sanottuna tylsistä tehtävistä. Tähän ohjelmistorobotiikka (Robotic Process Automation, RPA) on vastaus.

”Olin aikaisemmin ajatellut, että ohjelmistorobotiikan käyttöönotto on ennen kaikkea IT-projekti, mutta olen myös kuluneen vuoden aikana oppinut, että näin se ei ole.”

Olin noin vuosi sitten mukana ensimmäisessä RPA-asiakastapaamisessa Korkian kokeneen RPA-osaajan kanssa. Samalla tavalla, kun mieleeni jäi em. esimerkki ihmisestä ja robotista työskentelemässä vierekkäin, jäi tapaamisesta mieleeni se, mistä useimmiten löytyy paras nk. RPA-käyttötapaus. ”Mieti, mikä on se työ, joka jätetään viime hetkeen. Tai se, joka tehdään vasta, kun on ihan pakko ja joka mieluummin jätettäisiin kokonaan tekemättä ja ehkä joskus jätetäänkin.”

Olin aikaisemmin ajatellut, että ohjelmistorobotiikan käyttöönotto on ennen kaikkea IT-projekti, mutta olen myös kuluneen vuoden aikana oppinut, että näin se ei ole. RPA on yksi työkalu prosessien kehittämisessä. Jos liiketoiminnan prosesseja ei ole tunnistettu, eikä ymmärretä, miten prosessit liittyvät toisiinsa, miten end-to-end prosessi toimii, RPA:n käyttöönotto on todennäköisesti arpapeliä. Saatetaan osua oikeaan, mutta, kuten arpapelissäkin, useammin voitto menee sivu suun.

Korkian ohjelmistorobotiikka hakee nyt erillisenä yhtiönä kasvua Suomen lisäksi mm. Chilessä, Vietnamissa ja Yhdistyneissä Arabiemiraateissa. Tämän yhtiön, Sisua Digital Oy:n, tapa toteuttaa RPA-projekti tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden modulaarisesti selvittää, miten RPA:ta voisi omassa liiketoiminnassa parhaiten hyödyntää. Asiakas ei sitoudu pitkäkestoiseen ja strukturoituun projektiin vaan voi päättää siitä, mikä on oikea hetki lähteä rakentamaan RPA -kyvykkyyttä. Projektin ensimmäinen vaihe on tunnistaa ja analysoida mahdolliset käyttötapaukset. Projektin onnistumisen kannalta on erittäin tärkeää saada tunnistamis- ja analyysityöhön mukaan ne henkilöt, jotka tietävät, mitä analysoitavaksi valitussa prosessissa tai prosesseissa todella tehdään. Kun käyttötapaukset on tunnistettu ja priorisoitu, niitä voidaan lähteä toteuttamaan asiakkaalle sopivassa aikataulussa.

”Onko asiantuntijatyön hukkaa ja jätettä se, että käytämme ison osan työajastamme toistuvien, rutiiniluonteisten ja tylsien työtehtäviä hoitamiseen?”

Ilmaston lämpeneminen puhuttaa ja huolestuttaa meitä kaikkia. Yksi tärkeä keino estää ilmaston lämpenemistä on resurssitehokkuus: materiaalit ja energia hyödynnetään tehokkaasti, jotta syntyy mahdollisimman vähän hukkaa ja jätettä. Voitaisiinko ajatella, että asiantuntijoiden ajankäyttö on resurssi, joka pitää yhtä lailla käyttää tehokkaasti? Onko asiantuntijatyön hukkaa ja jätettä se, että käytämme ison osan työajastamme toistuvien, rutiiniluonteisten ja tylsien työtehtäviä hoitamiseen?

Voisimmeko ajatella, että ohjelmistorobotiikan hyödyntäminen olisi myös resurssitehokkuutta; siirretään robotille sellainen työ, jonka se hoitaa tehokkaammin kuin ihminen? Vapautetaan ihminen tekemään sitä työtä, jonka ihminen osaa paremmin, joka motivoi ja innostaa ihmistä ja joka yhdessä toisten ihmisten kanssa tuottaa uusia ratkaisuja ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen, askel kerrallaan.

Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.