Suomalaisella sisulla ja maltillisella saunomisella talven yli

Elämme hyvin poikkeuksellista, jopa historiallista aikaa sähkömarkkinoilla. Koko Eurooppa odottaa tulevaa talvikautta henkeään pidätellen, sillä sähkö on noussut uudeksi geopoliittiseksi aseeksi. Kotimaassa edessä olevaa kylmää kautta voi sisun lisäksi auttaa toinenkin suomalainen asia – sauna. Sähkö on siitä poikkeuksellinen tuote, että sitä pitää tuottaa joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Kun tuotantoa ei ole […]

Elämme hyvin poikkeuksellista, jopa historiallista aikaa sähkömarkkinoilla. Koko Eurooppa odottaa tulevaa talvikautta henkeään pidätellen, sillä sähkö on noussut uudeksi geopoliittiseksi aseeksi. Kotimaassa edessä olevaa kylmää kautta voi sisun lisäksi auttaa toinenkin suomalainen asia – sauna.

Sähkö on siitä poikkeuksellinen tuote, että sitä pitää tuottaa joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Kun tuotantoa ei ole riittävästi tai se uhkaa loppua, hinnat nousevat – ja ovat ajoittain huimaavan korkeita. Meillä on käytännössä kaksi keinoa vaikuttaa tilanteeseen: lisätä tuotantoa tai vähentää kulutusta. Tuotannon lisääminen ei tänään tehtävillä päätöksillä auta meitä tulevana talvena. Kulutuksen vähentäminen sen sijaan auttaa välittömästi.

Aina kulutusta ei edes tarvitse vähentää. Riittää, että sitä siirtää sähköjärjestelmän kannalta parempaan aikaan, toisin sanoen sellaiseen aikaan, jolloin kulutusta on vähemmän kuin tuotantoa. Huipputunnit ovat useimmiten aamulla, kun ihmiset heräilevät uuteen päivään ja toiminta yhteiskunnassa lähtee muutenkin käyntiin, ja illalla kun palataan koteihin ja mahdollisesti napsautetaan sähkösauna päälle.

Suomalainen negawatti eli kansallinen oma tapamme säästää sähköä

Suomi on tuhansien järvien maa, mutta saunoja meillä on vielä sitäkin enemmän. Kukaan ei tosin tarkalleen tunnu tietävän, kuinka monta. Tilastokeskuksen mukaan huoneistokohtaisia saunoja oli vuoden 2021 lopussa 1,7 miljoonaa, kun saunoja kaikkiaan on arvioitu olevan yli 2,3 miljoonaa.

Saunominen on suomalainen perusoikeus, joka kuuluu monen iltarutiineihin useampana iltana viikossa ja vähintään viikonloppuna. Jos oletetaan, että kaikki huoneistokohtaiset saunat olisivat 6 kilowatin tehoisia ja ne kaikki napsautettaisiin päälle yhtä aikaa, tarvittaisiin siihen tehoa 10 gigawattia. Siis aivan mieletön määrä, yli 80 prosenttia Suomessa käytettävissä olevasta tehosta!

Saunat ovatkin yksi syy siihen, miksi sähköverkkomme on rakennettu vahvaksi eli kestämään ajoittain kovaakin sähkönkulutusta. Saunan sähkökiuas on kotitalouden laitteista se, joka vaatii lämmetessään eniten tehoa ja energiaa.

No onneksi ihan kaikki huoneistokohtaiset saunat eivät ole sähkösaunoja ja vielä suuremmaksi onneksi niitä kaikkia ei napsauteta päälle yhtä aikaa. Mutta sillä, milloin saunat napsautetaan päälle ja erityisesti sillä, jos niitä ei napsauteta päälle, on tulevana talvikautena valtavan suuri merkitys.

 

Haluatko syventyä aiheeseen lisää? Elina Seppä ja Minna Korkeaoja vierailivat #neuvottelija-podcastissa keskustelemassa energiakriisistä. Kuuntele tai katso jakso.

 

Lähteet:

Suomi lukuina, Tilastokeskus, rakennukset ja kesämökit