Suomalaiset yritykset pääsisivät nykyistä paremmin mukaan uusiutuvan energian kansainvälisiin hankkeisiin, jos niistä vastaavissa projektiyhtiöissä olisi suomalaisia sijoittajia.

Ilmastonmuutoksen torjunta ja fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvilla energiamuodoilla ovat isoimpia talouteen vaikuttavia megatrendejä maailmassa. Nykyisellä kasvuvauhdilla investoinnit uusiutuvaan energiaan yltävät 200 miljardiin euroon vuonna 2020.

Suomesta löytyy uusiutuvassa energiassa huippuluokan osaamista, jolle etsitään kuumeisesti uusia kansainvälisiä markkinoita. Yksi väylä tuotteille ja palveluille olisivat uusiutuvan energian tuotantolaitoksia rakentavat projektiyhtiöt eri puolilla maailmaa.

Esimerkiksi aurinko-, bioenergia- tai tuulivoimalan rakentamisesta ja toiminnasta vastaava projektiyhtiö kerää rahoituksen tavallisesti kansainväliseltä sijoittajaryhmältä. Valtion kehitysrahoitusyhtiö Finnfund rahoittaa tällaisia hankkeita kehittyvissä maissa, mutta muut suomalaiset sijoittajat loistavat niissä poissaolollaan.

Se on harmi, sillä suomalaisten sijoittajien mukanaolo parantaisi merkittävällä tavalla suomalaisten cleantech-yritysten mahdollisuuksia päästä hankkeisiin laitetoimittajiksi tai konsulteiksi. Näin tapahtuu monissa Finnfundin sijoituskohteissa.

Uusiutuvan energian hankkeisiin liittyy riskejä etenkin kehittyvissä maissa. Niitä voidaan kuitenkin hallita paikalliset olot tuntevalla neuvonantajaverkostolla ja sijoituskohteen huolellisella valinnalla.

Suomalaisten sijoittajien mukanaolo parantaisi merkittävällä tavalla suomalaisten cleantech-yritysten mahdollisuuksia päästä hankkeisiin laitetoimittajiksi tai konsulteiksi.

Kannattavan liiketoimintamallin ja tuloksentekokyvyn ohella tällaisissa hankkeissa on katsottava erityisen tarkkaan, että esimerkiksi ympäristövaikutukset on arvioitu huolellisesti ja luvitukset ovat kunnossa. Sijoittaja edellyttää myös pitkäaikaisia sopimuksia muun muassa energian myynnissä ja mahdollisissa raaka-aineostoissa.

Hyvin kotiläksyt tehneellä sijoittajalla on mahdollisuus pitkäaikaiseen ja vakaaseen kassavirtaan, kun projektiyhtiö alkaa toimittaa lopputuotetta. Se on tyypillisesti energiaa esimerkiksi paikalliseen sähköverkkoon.

Kaupallisen kiinnostavuuden lisäksi hankkeet tarjoavat eettisiä sijoituskohteita, jotka edesauttavat ympäristön kestävää kehitystä ja paikallisväestön hyvinvointia.

Uusiutuvan energian hankkeissa on meneillään maailmanlaajuinen buumi, jonka tarjoamiin mahdollisuuksiin suomalaistenkin sijoittajien kannattaa perehtyä. Tämä auttaisi myös suomalaista cleantech-sektoria vahvistamaan asemiaan vientimme tukijalkana.

 

Kirjoittaja Janne Mielck on Wallstreet Pääomasijoituksen toimitusjohtaja sekä konsernin johtoryhmän jäsen. Jannella on yli 20 vuoden kokemus ja asiantuntijuus pääomasijoittamisesta ja rahoitustehtävistä. Hän on työskennellyt mm. Dovre Groupin toimitusjohtajana, johtajana Nesteen konsernin yritysjärjestely-yksikössä, 3i:n sijoitusjohtajana sekä TeliaSoneran yritysjärjestelyiden johtotehtävissä Suomessa, Lontoossa ja Hongkongissa.

 

Lukuvinkkejä
Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.