Energian kysynnän kasvaessa kiertotalous haastaa nykyisiä liiketoimintoja ja tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia. Viemällä suomalaista jalostamokonseptia maailmalle tuotetaan jätteestä raaka-aineita, polttoaineita ja energiaa maissa, joissa jätteitä ei vielä hyödynnetä.
Kiertotalous on yksi vastaus aikaamme ohjaaviin megatrendeihin, kuten ilmastonmuutokseen. Siinä pyritään maksimoimaan tuotteiden, komponenttien ja materiaalien sekä niihin sitoutuneen arvon kiertoa taloudessa mahdollisimman pitkään.
Kiertotaloudessa siis tuotanto ja kulutus synnyttävät mahdollisimman vähän hukkaa ja jätettä. Käytännössä kiertotaloudessa on kolme keskeistä tapaa maksimoida arvon kiertoa: 1) parantamalla prosessien tehokkuutta, 2) tiukentamalla kiertoa ja 3) vähentämällä hukkaa.
”Kiertotaloudessa kulutus ei perustuu omistamiseen vaan esimerkiksi kierrättämiseen, jakamiseen tai vuokraamiseen”, tiivistää Eeran hallituksen puheenjohtaja Martti Malmivirta. Esimerkiksi jakamistalouden nousu ja kierrättämisen tuomien mahdollisuuksien leviäminen globaalisti vievät kohti kestävämpää tulevaisuutta, kun hyödynnämme olemassa olevia resursseja tehokkaammin.
Arviolta vain 9 % maailmassa tuotetusta muovista kierrätetään, vaikka se on arvokas raaka-aine.
Wallstreet-konserniin kuuluva konsultointiyhtiö Eera on erikoistunut kiertotalouteen ja uuteen energiatalouteen ja näkee alalla tapahtuvat muutokset valtavana mahdollisuuksien kenttänä. Wallstreetin ja Eeran yhdistetyssä kasvuyhtiöportfoliossa on tällä hetkellä kuusi kiertotalousalan yhtiötä, joista Griffin Refineries Oy:llä on parhaillaan osakeanti käynnissä. Griffin Refineriesin strategiana on jalostaa jätteistä kierrätysmuovia, polttoaineita ja energiaa teollisuudelle.
Vuonna 2015 globaali muovinkierrätyksen markkinakoko oli 26,5 miljardia euroa, minkä odotetaan lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2024 mennessä. Tällä hetkellä arviolta vain 9 % maailmassa tuotetusta muovista kierrätetään, vaikka se on arvokas raaka-aine, joka sopii erinomaisesti kierrätettäväksi.
Ongelma on erityisen suuri eteläisellä pallonpuolisolla kuten Latinalaisessa Amerikassa ja Lähi-idässä. Näillä alueilla osaaminen jätteen ja muovin kierrätyksen osalta on vasta lapsen kengissä.
”Suomessa on valtavaa teknologista osaamista muovinjalostuksen, polttoaineiden ja energiatuotannon yhdistämisessä”, kertoo Griffin Refineries Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kantero. ”Griffin Refineries kokoaa yhteen suomalaisen jätteenjalostusosaamisen ja vie sitä alueille, joissa jätteitä ei vielä hyödynnetä.”
Usean vuoden kehityksen jälkeen Griffin Refineries:llä on nyt monen jalostamohankkeen kokonaisuus valmiina. Ensimmäisen jalostamon osalta neuvottelut ovat loppusuoralla ja laitos Chileen on suunnitteilla yhteistyössä Chilen johtavan jätehuoltoyrityksen KDM Empresas:n kanssa.
Yhtiöllä on parhaillaan käynnissä osakeanti. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!