Viime viikko päätyi Euroopan ja Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla hyvään nousuun. Yhdysvaltojen keskuspankin FED:in viimeisen kokouksen pöytäkirjat julkaistiin keskiviikkona ja ne olivat sijoittajien kiinnostuksen kohteena. Enemmistö avomarkkinakomitean jäsenistä on kesäkuun koronnoston kannalla, jos talousluvut edelleen paranevat kesäkuuhun mennessä. Korkomarkkinoiden ennustama todennäköisyys kesäkuun koronnostolle nousi nollasta 30 %:iin. Suurin vaikutus sijoitusmarkkinoilla kohdistui Yhdysvaltain dollariin, joka lähti vahvistumaan sekä Yhdysvaltojen korkoihin, jotka ponnahtivat ylöspäin. Kokouspöytäkirjoista kävi ilmi, että korkopäätökseen vaikuttaa tärkeimpinä talouskasvun, työmarkkinoiden ja inflaation kehitys.

Talouden kasvun on kiihdyttävä toisella neljänneksellä. Ensimmäisen neljänneksen vaatimattoman kasvun jatkuminen on ollut keskuspankki FED:in huolenaiheena, mutta viimeaikaiset talousluvut ovat yllättäneet positiivisesti. Ensimmäisen neljänneksen talouden kasvulukuja on reivattu ylöspäin ja todisteita toisen neljänneksen vahvaan kasvuun on olemassa. Vähittäismyyntiluvut kertovat yksityisen kulutuksen olevan hyvässä vedossa, asuntomarkkinat ovat paranemassa maaliskuun laskun jälkeen ja teollisuustuotanto nousi huomattavasti huhtikuussa.

Työmarkkinat jatkavat vahvistumistaan, kun huhtikuussa saatiin vahvoja lukuja. Uusia työpaikkoja syntyy hyvää tahtia ja työttömyysprosentti on pysynyt 5%:ssa.  Fedin seuraama inflaatio ilman energiaa ja ruokaa etenee kohti FED:in asettamaa 2 % tavoitetta. Kesäkuun koron nosto ei ole mitenkään kirkossa kuulutettu, sillä eriäviä mielipiteitä talousdatan vahvuudesta on FED:in keskuudessa. Joidenkin jäsenten mielestä inflaatio ei välttämättä ole riittävä koronnostoon, vaikka pelko talouskasvun kiihtymisestä on kadonnut. Brexit eli Britannian kansanäänestys EU:ssa pysymisetsä on riskitekijä. Äänestys pidetään viikko FED:in kokouksen jälkeen ja se voi aiheuttaa epävarmuutta markkinoille.

 

Osakemarkkinoiden kehitykset 2015-.jpg

Lukuvinkkejä
Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.