Monen sijoittajan hermoja ovat raastaneet tämän vuoden vaikeat osake- ja korkomarkkinat. Globaalin epävarmuuden ja inflaation lisäännyttyä on aiheellista miettiä millä instrumenteilla tulevaan voi varautua. Tonttirahastokonsepti on poikkeuksellinen reaalivakuudellinen suoja inflaatiota vastaan, sillä niin tonttien vuokratuotto kuin valinnaisten vuokratonttien lunastushinta ovat sidottuja elinkustannusindeksiin. Tonttivuokra ei lisäksi voi laskea.

Asuntorakennusalan tilanne

Asuntorakentamisen aloitusten määrän arvioidaan Rakennusteollisuus RT:n asuntokyselyn mukaan olevan tänä vuonna 41 000 kpl ja ensi vuonna 36 000 kpl (KL 12.10.2022), mikä on hyvä taso suhteessa pidemmän aikavälin keskiarvoon. Rakentaminen keskittyy edelleen pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun muodostamaan kasvukolmioon sekä kasvukeskuksiin, joissa kysyntää ohjaa taustalla pitkän aikavälin positiivinen muuttoliike.

Kyselyssä 90 prosenttia vastanneista sanoi rakennuskustannusten nousun haittaavan vapaarahoitteisen asuntotuotannon käynnistystä. Kysely myös kertoo, että uusia, valmiita asuntoja on myynnissä vain alle 500 kpl, mitä voi pitää alhaisena.

Rahaston dealflow ja näkymä

Rakennusliikkeiden kysyntä tonttirahastokonseptille ei ole muuttunut, vaikka rakentamisen aloitukset laskevat korkeilta tasoiltaan. Korkian tilanne on hyvä ja tonttirahastojemme dealflow on huomattava, tällä hetkellä yli 50 miljoonan euron tasolla.

Inflaatio ja korkomarkkina

Voimakas inflaatio ja sitä seurannut korkojen raju nousu sekä Ukrainan sodan aiheuttamat materiaalien hinta- ja saatavuusongelmat voivat lykätä joidenkin rakennushankkeiden aloituksia. Suurin osa tulevista sijoituksista tehdään pääkaupunkiseudulle.

Korkojen nopea nousu rasittaa yleisesti tonttirahastojen tuottoa kuluvan ja ensi vuoden aikana. Samanaikaisesti korkea inflaatio kuitenkin nostaa uusien vuokrasopimusten vuokravaateita ja tehtyjen sijoitusten vuokria sekä tonttien määräosien lunastushintoja. Tämä parantaa tuottoja rakennuskohteiden valmistuessa ja lunastusten toteutuessa.

Sijoitusmahdollisuus Korkia Tonttirahasto II Ky -rahastoon

Tonttirahaston peruskivet, rakennusliikkeiden halu vapauttaa pääomiaan rakentamiseen ja kuluttajan pienempi oman pääoman vaade asunnon ostamiseen, ovat edelleen relevantteja. Rahasto tarjoaa edelleen sijoittajille verratonta suojaa inflaatiota vastaan sekä hyvää pitkäjänteistä ja vuosittaista kassavirtaa.

Korkian toisen tonttirahaston, Korkia Tonttirahasto II Ky:n, lopullinen sulkeminen tapahtuu 31.12.2022. Mikäli olet kiinnostunut merkitsemään rahastoa vielä ennen sen sulkemista, niin olethan ystävällisesti yhteydessä!

 

 

Jätä yhteystietosi alle, mikäli haluat kuulla lisää Korkia Tonttirahasto II Ky -rahastosta

  Olen ammattisijoittaja / minulla on sijoitusyhtiö
  Sijoitusvarallisuuteni on yli 500 000 euroa

  Lukuvinkkejä
  Yhteydenotto

  Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

  Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.