Tonttirahastojen kysyntä ja tarjonta ovat kasvaneet vuokratonttien yleistyttyä viimeisen vuosikymmenen aikana. Tonttisijoittaminen tarjoaakin vakaata ja turvallista tuottoa, kun sen erityispiirteet on asiantuntevasti huomioitu. Tässä vinkkimme tonttisijoittamiseen ja vuokratonttikohteen ostamiseen.

Tonttirahastoille on kysyntää hyvistä syistä

Eräs merkittävimmistä muutoksista uudisrakentamisessa viimeisen vuosikymmenen aikana on yksityisten ns. valinnaisten vuokratonttien yleistyminen sekä ilmiöön liittyvät sijoitusmahdollisuudet. Helsingin Sanomien mukaan vuoden 2020 alussa mm. Espoossa tehtiin jo puolet uudisrakentamisesta vuokratonteille (HS 2.2.2020).

Syitä vuokratonttien yleistymiseen on monia, mutta yksi pääajuri on rakennusliikkeiden halu keskittyä rakentamiseen, ei alati arvokkaamman tonttimaan omistamiseen. Rakennusliikkeet haluavat rajalliset pääomansa ripeään ”uusiokäyttöön”, eli uusiin rakennuskohteisiin, rakentamalla vuokratonteille. Alussa tonttirahaston vuokralainen on siis rakennusliike ja asuntokohteen valmistuttua asunto-osakeyhtiö.

Asunnon ostajille vuokratontti on merkinnyt mahdollisuutta päästä kiinni aiempaa pienemmällä summalla (omarahoitusosuus) omaan asuntoon. Asukkaan vaurastuessa hän voi lunastaa oman osuutensa tontista tonttirahastolta, kunhan tontti on ns. valinnainen vuokratontti, joka mahdollistaa lunastamisen.

Vakiintuneet tonttirahastotoimijat, kuten Korkia, toimivat samoin kuin kaupungit ja seurakunnat vuokratessaan omistamiaan tontteja. Positiivinen ero julkisiin toimijoihin on, että tonttirahaston tontin voi usein halutessaan lunastaa omaksi.

Tonttisijoittaminen ja vuokratonttikohteen asunnon ostaminen

Vuokratontteja ei ole syytä pelätä. On kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota tiettyihin erityispiirteisiin, niin sijoittajana kuin asunnon ostajana. Korkian salkunhoitaja Markus Liimatainen on toiminut tonttisijoittamisen parissa lähes seitsemän vuotta ja toimii laajojen verkostojensa kautta kymmenien rakennusliikkeiden kanssa. Koostimme Markuksen johdolla neuvoja niin tonttirahastoon sijoittavalle kuin vuokratontilla olevan asunnon ostajalle.

Vinkit sijoittajalle
 1. Osta ja unohda. Tonttirahasto on pitkäjänteinen sijoitus, joka toimii hyvin salkkusi kivijalkana (sananmukaisesti), ja muistuttaa vuosittain mukavalla tonttien vuokratuotolla. Nousupotentiaali on rajattu, mutta tuotto hyvin ennustettavaa ja vakaata.
 2. Tarjolla on kommandiittiyhtiömuotoisia rahastoja ja erikoissijoitusrahastoja. Tutustu näiden eroihin likviditeetissä ja riskeissä.
 3. Toimi tunnettujen tonttirahastojen kanssa. Tonttirahaston tulee kyetä hankkimaan jatkuvasti uusia tontteja ja tässä salkunhoitotiimin kokemus sekä laajat verkostot ovat erittäin tärkeitä.
 4. Kiinnitä huomioita rahaston palkkioihin. Paljonko ovat hallinnointi-, merkintä- ja lunastuspalkkio? Entä tuottosidonnainen palkkio?
Vinkit asunnon ostajalle
 1. Pyydä myyjältä tai välittäjältä tontin vuokrasopimus. Kysy, ja tarvittaessa kyseenalaista, ymmärtääksesi ehdot. Tutustu siis huolellisesti asunto-osakeyhtiön tontin vuokrasopimukseen.
 2. Varmista, että vuokrankorotusehto on reilu, esim. elinkustannusindeksi. Vältä tontteja, joissa on kiinteä korotus elinkustannusindeksin lisäksi, tai ainakin varmista, että ymmärrät kustannuksen pitkällä aikavälillä.
 3. Varmista lunastusoikeus. On asukkaan etu, että niin asukkaalla kuin asunto-osakeyhtiöllä on oikeus lunastaa tonttiosuus halutessaan.

Korkialta uusi tonttirahasto ennen kesää

Korkian edellinen tonttirahasto suljettiin joulukuussa 2020. Rahastolla on tällä hetkellä omistuksessaan lähes 50 tonttia suomalaisissa kasvukeskuksissa, erityisesti pääkaupunkiseudulla, Tampereen seudulla ja Oulussa. Rahasto on ylittänyt tuottotavoitteensa ja saavutti ennen sulkemistaan lähes 70 miljoonan euron sijoituskapasiteetin.

Tulemme tarjoamaan sijoittajille uutta sijoitusmahdollisuutta suomalaisten kasvukeskuksien tontteihin ennen kesää 2021. Rahaston tuottotavoite on maksaa yli 5 % vuosittaista kassavirtatuottoa sijoittajilleen.

Jätä yhteystietosi alle, mikäli haluat kuulla uudesta rahastostamme ensimmäisten joukossa!

  Sähköposti:

  Olen ammattisijoittaja /minulla on sijoitusyhtiö

  Lukuvinkkejä
  Yhteydenotto

  Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

  Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.