Maailmanlaajuisesti lähes miljardi ihmistä kärsii uniapneasta, mutta heistä vain n. 15 %:lla on diagnoosi ja pääsy tarvittavaan hoitoon. Lähetteiden määrän merkittävästä kasvusta johtuen potilasjonot pitenevät kaikkialla, kun nykyiset ratkaisut eivät skaalaudu riittävän hyvin. Kotimainen Nukute Oy on kehittänyt kansainvälisille markkinoille kustannustehokkaan ja helppokäyttöisen ratkaisun uniapnean seulontaan ja diagnostiikkaan. Yhtiö tavoittelee uniapnean diagnoosin ja hoidon ratkaisemista maailmanlaajuisesti.
Uniapnealla tarkoitetaan unenaikaisia hengityskatkoksia, jossa nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana. Katkokset hengityksessä heikentävät unen laatua ja aiheuttavat väsymyksen lisäksi merkittäviä terveyshaittoja. Uniapneasta kärsivien lukumäärää on vaikea arvioida, sillä uniapnea jää helposti huomaamatta. Yksi merkittävä syy suureen ei-diagnosoitujen määrään on suuri kynnys mennä unitutkimuksiin johtuen nykyisien laitteiden käytettävyydestä; Niiden kanssa on vaikea nukkua ja opastus laitteen käyttöön kestää noin tunnin. On arvioitu, että Suomessa uniapneaa sairastaa ainakin 300 000 ihmistä, joista vain 20 % olisi diagnosoitu. Maailmanlaajuisesti uniapneasta kärsivien määrä lähenee miljardia ihmistä.
Uniapnea on yleisimpiä unihäiriöitä ja siitä aiheutuu vakavia elämänlaatua heikentäviä oireita, mikäli sairautta ei hoideta. Hoitamaton uniapnea voi johtaa kognitiivisten kykyjen madaltumiseen, jolloin ihminen ei pysty keskittymään, kärsii päänsärystä sekä uneliaisuudesta. Väsymyksen ja päivällä tapahtuvan torkahtelun lisäksi uniapnea altistaa korkealle verenpaineelle ja lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Hoitamaton uniapnea lisää kuolleisuutta kolminkertaiseksi verrattuna hoidettuun uniapneaan.
”Tavoitteenamme on parantaa miljoonien ihmisten elämänlaatua mahdollistamalla maailmanlaajuisesti luotettava uniapnean seulonta ja diagnosointi potilasystävällisemmin ja kustannustehokkaammin.”
Tehokkaan diagnosoinnin ja hoidon kysynnän kasvusta huolimatta nykyiset diagnosointimenetelmät ovat paitsi kalliita, myös potilaille epämiellyttäviä. Uniapneaa epäiltäessä potilas joutuu diagnoosin saadakseen kääriytymään yöksi epämukavaan maskiin ja piuhoihin. Jatkossa seulontaa varten riittäisi Nukutteen kevyt kontaktimikrofonitekniikkaa ja liikeantureita hyödyntävä laite, joka kuuntelee hengitystä kaulalta. Samalla terveydenhuollon kustannuksia voidaan säästää, kun hoitohenkilökunnan työaikaa voidaan vapauttaa monimutkaisten laitteistojen opastuksesta.
”Yksi markkinoilla olevien laitteiden merkittävimmistä ongelmista on se, että niiden kanssa ihminen ei saa johtojen ja letkujen kanssa kunnolla nukuttua. Jos ihminen ei nuku yötään yhtenäisesti, niin voidaan saada väärä negatiivinen diagnoosi, vaikka henkilöllä olisikin uniapnea”, kertoo Nukutteen toimitusjohtaja Tommi Kaasalainen. ”Käytössä olevien laitteiden kanssa pitää nukkua liikkumatta ja varoa piuhojen ja letkujen irtoamista ja mittauksen epäonnistumista, kun taas meidän ratkaisulla nukkuja voi vaihtaa asentoaan sen vaikuttamatta tuloksiin.”
Nukutteen laitteen vastaanotto on ollut hyvä potilaiden ja hoitohenkilökunnan keskuudessa. Oululaislähtöisen yrityksen laite on ollut kliinisessä validoinnissa mm. Oulun yliopistollisen sairaalan kliinisen neurofysiologian osastolla vuoden 2018 kesästä alkaen. Uniapneaa hoitaville tahoille Nukutteen laite on edullinen hankintahinnaltaan, jonka lisäksi diagnosoinnista aiheutuvat henkilöstökustannukset ovat merkittävästi pienemmät verrattuna käytössä oleviin laitteisiin.
”Olemassa olevien laitteiden käyttö vaatii perehdytystä ja pahimmillaan lukuisia sairaalakäyntejä. Meidän laitteella perehdyttämistä ei tarvita ja sairaalakäynnit vähentyvät merkittävästi, jonka myötä puhutaan myös huomattavista yhteiskunnalle koituvista säästöistä”, Kaasalainen kertoo. ”Tavoitteenamme on parantaa miljoonien ihmisten elämänlaatua mahdollistamalla maailmanlaajuisesti luotettava uniapnean diagnosointi potilasystävällisemmin ja kustannustehokkaammin”, Kaasalainen kiteyttää.
Kaasalaisella on aiempaa kokemusta healthtech- eli terveysteknologian toimialalta. Ennen Nukutetta hän toimi varatoimitusjohtajana Innokas Medicalilla. Aiemmin urallaan hän johti myyntiä ja markkinointia start-upissa, joka myytiin kansainväliselle ostajalle 36 miljoonan euron yrityskaupassa. Kokeneen tiimin lisäksi Nukute Oy:n taustalla on vahva joukko kokeneita sijoittajia.
Vuonna 2017 Nukutteelle myönnettiin 1,75 miljoonan euron Horizon2020 -rahoitus Euroopan Uninonilta tuotekehityksen loppuun viemiseksi ja nyt tuote on valmis tyyppihyväksyntätestauksiin. Markkinoille pääsyn vauhdittamiseksi yhtiö hakee parhaillaan kasvurahoitusta Korkian kautta.
Lisätietoja
Tommi Kaasalainen
CEO, Nukute
+358 50 486 1210
tommi.kaasalainen@nukute.com
Jussi Lilja
EVP, Asset Management, Korkia
+358 50 376 0653
jussi.lilja@korkia.fi