Korkia avasi toisen tonttirahastonsa sijoituksille loppusyksystä 2021. Uusi rahasto, Korkia Tonttirahasto II Ky, on suunnattu edistyneille yksityissijoittajille sekä instituutionaalisille sijoittajille.

Tonttirahastot palvelevat monia asuntomarkkinan osapuolia ja syitä vuokratonttien yleistymiseen on useita. Yksi pääajuri on rakennusliikkeiden halu keskittyä rakentamiseen, ei alati arvokkaamman tonttimaan omistamiseen. Rakennusliikkeet haluavat rajalliset pääomansa ripeään ”uusiokäyttöön”, eli uusiin rakennuskohteisiin, rakentamalla vuokratonteille.

Mitä asunnon ostajan pitää asiasta ymmärtää?

Asunnon ostajille vuokratontti on merkinnyt mahdollisuutta päästä kiinni aiempaa pienemmällä summalla (omarahoitusosuus) omaan asuntoon. Asukkaan vaurastuessa hän voi lunastaa oman osuutensa tontista tonttirahastolta, kunhan tontti on ns. valinnainen vuokratontti, joka mahdollistaa lunastamisen. Vakiintuneet tonttirahastotoimijat, kuten Korkia, toimivat samoin kuin kaupungit ja seurakunnat vuokratessaan omistamiaan tontteja. Positiivinen ero julkisiin toimijoihin on, että tonttirahaston tontin voi halutessaan lunastaa omaksi.

Korkia vastaa kasvavaan kysyntään – tonttirahastoihin voivat nyt sijoittaa myös edistyneet yksityissijoittajat

Korkia avasi sarjassaan toisen tonttirahastonsa sijoituksille loppusyksystä 2021. Uusi rahasto, Korkia Tonttirahasto II Ky, on suunnattu edistyneille yksityissijoittajille sekä instituutionaalisille sijoittajille. Rahaston ensimmäinen sulkeminen, jonka pääomilla sijoitustoiminta on jo onnistuneesti aloitettu, toteutui yli 80 miljoonan euron sijoituskapasiteetilla. Rahastoon voivat sijoittaa ammattisijoittajien kanssa nyt myös edistyneet, ei-ammattimaiset sijoittajat, joille minimisijoitus on 50.000 euroa. Rahasto on parhaillaan auki uusille sijoituksille.

Korkian edellinen samankaltainen rahasto suljettiin joulukuussa 2020 noin 75 miljoonan euron kokoisena ja se on ylittänyt sille asetetut tuottotavoitteet. Rahasto omistaa yli 60 tonttia suomalaisissa kasvukeskuksissa ja sen sijoittajille maksettava kassavirtatuotto on lähes 6 % vuodelta 2021.

Uusi Korkia Tonttirahasto II Ky sijoittaa kasvukeskuksien RS-asuntokohteiden tontteihin ja sen tuotto perustuu pääosin asunto-osakeyhtiöiden osakkaiden maksamaan tonttivuokraan. Rahaston tuottotavoite on maksaa yli 5 % vuosittainen kassavirtatuotto sijoittajilleen kaikkien kulujen jälkeen. Rahaston tuotto, niin vuokratuotto kuin tonttien myyntituotto, on inflaatio- ja deflaatiosuojattu, joten se sopii nykyiseen epävarmaan korkotilanteeseen.

Miltä tonttisijoittamisen tulevaisuus näyttää?

Hyvää rakennusmaata ei valmisteta lisää kasvukeskuksiin ja kaupungistuminen kiihtyy samalla kun suomalaisen tärkeä ja arvokas unelma, oma asunto, on edelleen voimissaan. Ensiasuntojen hintojen pitää olla kohtuullisia ja, tähän liittyen, tonttirahasto laskee oman pääoman tarvetta ensiasunnon oston hetkellä. Samoin on tärkeää, että pienemmän oman pääoman sijoittamisen jälkeen, tulojen noustessa, on mahdollisuus ostaa myös asuntoon kohdistuva tonttiosuus omakseen.

Suurin osa 60- ja 70-luvulla rakennetuista taloyhtiöistä on saneerauskunnossa ja monet vanhat kasvukeskuksien tontit ovat kaupungistuminen huomioiden huomattavan tehottomia. Samalla rakentamisen kustannuksia halutaan hillitä ja rakennusliikkeille pääomien käytön tehokkuus on tärkeää.

Korkian tonttirahastokumppaneina olevien rakennusliikkeiden määrä on kasvussa, sillä tietoisuus tonttirahastojen hyödyistä on lisääntynyt. Uskomme tonttitarjonnan ja tonttirahaston kysynnän pysyvän vakaana tai kasvavan.

 

Lisätietoja

Markus Liimatainen
Rahastonhoitaja
050 300 0875
markus.liimatainen@korkia.fi

Jussi Lilja
Varainhoidon johtaja
050 376 0653
jussi.lilja@korkia.fi

 

Korkia on suomalainen kestävään kehitykseen erikoistunut sijoitus- ja asiantuntijayhtiö. Tarjoamme kansainvälisesti sijoittaja-, yritys- ja instituutioasiakkaillemme vaihtoehtoisia sijoituskohteita, varainhoitoa sekä liikkeenjohdon konsultointia. Tiimimme koostuu yli 50 asiantuntijasta ja pääkonttorimme sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa. Onnistumistamme kestävän kasvun eteen mittaamme tekoina.

Kestävän kehityksen ja kasvun väliltä ei tarvitse valita. Me yhdistämme ne.

Lukuvinkkejä

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.