Sijoitukset kestävään kehitykseen ja erityisesti uusiutuvaan energiaan ovat viime aikoina olleet vahvasti kasvava trendi maailmalla, eikä se osoita hidastumisen merkkejä. Myös Warren Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway Inc. on mukana tässä kehityksessä. Buffett on kertonut, että Berkshire Hathaway on sitoutunut sijoittamaan 15 miljardia dollaria tuuli- ja aurinkovoimalaitosten rakentamiseen. Vielä tärkeämpää on, että Buffett on kertonut olevansa valmis sijoittamaan uusiutuvaan energiaan tulevaisuudessa vielä toiset 15 miljardia dollaria.

Sijoittajille erityisen houkuttelevaksi puhtaan energiatuotannon tekee voimakkaasti kasvava markkina, vaikuttavuus ja vaihtoehtoinen tuotonlähde nykyisessä korkomarkkinassa. Esimerkiksi aurinkovoimala tuottaa tasaista, ennustettavaa kassavirtaa heti valmistumisensa jälkeen kymmeniä vuosia.

Jos tarkastelee infrastruktuurisijoituksia omaisuusluokkana, niin tuotot ovat olleet vahvoja ja lisäksi myös kestäviä talouden laskusuhdanteissa. Helposti ennakoitavissa olevat pitkälle tulevaisuuteen ulottutuvat kassavirrat ja luotettavien osapuolten kanssa solmitut sopimukset ovat kaikki vaikuttaneet siihen, että erityisesti isoimmat institutionaaliset sijoittajat ovat koko ajan lisänneet näiden sijoituksien osuutta sijoitussalkuissaan.

Tässä kehityksessä ollaan vasta alkutekijöissä. On arvioitu, että maailman väestöluku lisääntyy kahdella miljardilla ihmisellä 2050 mennessä. Koko ajan kasvava ihmismäärä ja tämän seurauksena lisääntynyt ruoan, veden ja energian kysyntä luo isoa tarvetta uusille infrastruktuuriratkaisuille ja panostuksille. Investoinneille on koko ajan kasvava tarve ja sijoituskohteena infrastruktuuri on tällä hetkellä houkutteleva.

Energiatuotannossa uusiutuvista energialähteistä on tulossa valtavirtaa, jota ohjaavat useat markkinasuuntaukset. Vihreistä vaihtoehdoista aurinkoenergia on tällä hetkellä maailman nopeimmin kasvava sähköntuotantomuoto. Tähän vaikuttaa osittain paneelien tehokkuus, joka on viime vuosina parantunut, mutta suurin muutos on tapahtunut valmistuskustannuksissa. Aurinkopaneelien ja -moduulien hinnat ovat pudonneet edellisen 40 vuoden aikana hämmästyttävät 99 % ja kustannusten voimakas lasku erityisesti lähivuosina on kiihdyttänyt sijoituksia aurinkoenergiaan.

Aurinkoenergian hiilijalanjälki, sisältäen myös valmistusprosessin, on hyvin alhainen ja auringosta energiaa on saatavilla koko maailman yhteenlaskettua energiantarvetta enemmän. Toisin kuin fossiiliset polttoaineet, se ei lopu lähitulevaisuudessa, mutta rajoittavana tekijänä on tähän asti ollut kykymme muuttaa auringon säteily sähköksi tehokkaalla ja kustannustehokkaalla tavalla. Nykypäivänä kun aurinkokennot ovat myös erittäin luotettavaa teknologiaa, voimme todeta, että meillä on edessämme avain aurinkoisempaan ja puhtaampaan tulevaisuuteen.

Vastuullinen ja kestävä sijoittaminen antaa mahdollisuuden valita sijoituskohteet arvojen ja henkilökohtaisten prioriteettien perusteella – voit siis sijoittaa pääomaa ja rahoittaa kohteita, jotka ovat linjassa haluamasi maailman kanssa.

Voisiko taistelussa ilmastonmuutosta vastaan sijoittaminen vihreään energiaan olla sekä tuottoisaa että tehokas keino vähentää hiilijalanjälkeä? Jos tarkastelemme Warren Buffettin ja isojen ammattimaisten sijoittajien viimeaikaisia sijoituksia, niin vastaus on kyllä.

 

Jesper Nyberg
Director, Institutional Sales

 

Korkialla kestävä kehitys ja vaikuttaminen on kaiken toiminnan ytimessä. Yhdistämme sijoittamisen, rahoittamisen ja kehittämisen ja pääomarahastoidemme kautta sijoittajilla on pääsy vahvoihin pitkäaikaisiin kassavirtoihin infrastruktuurin saralla. Aurinkoenergiassa vahva osaamisemme ja pitkä kokemuksemme on huomioitu myös kansainvälisesti ja teemme yhteistyötä alan isoimpien toimijoiden kanssa löytääksemme parhaimmat sijoituskohteet sijoittajillemme.

Lukuvinkkejä

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Yhteydenotto

Saammeko lähettää sinulle kuulumisia?

Emme spämmää. Lähetämme sinulle 1-2 kuukauden välein mm. sijoitustiimimme kattavan markkinakatsauksen, asiantuntijoidemme sekä vieraskynien kommentteja ajankohtaisesta teemoista sekä Korkian kuulumisia. Voit perua tilauksen koska tahansa.